Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Wava Stürmer nominerad för Den dansande björnen

Sex lyrikverk, bland dem ett av Wava Stürmer, tävlar om Yles lyrikpris Den dansande björnen i år.

Wava Stürmer deltar med verket "Samtidigt", om olika skikt som döljer sig under asfalten i stadens kollektiva minne.

Kristian Blombergs verk bär titeln "Itsekseen muuttuva" (fritt översatt Förändras av sig själv). Blomberg förenar fakta och lyrik; som om den högra handen skulle ösa ur en uppslagsbok och den vänstra ur dikthyllan. Resultatet är ett slags aforistiskt magnetfält, sägs i motiveringarna.

Suvi Vallis verk bär namnet "Ohijuoksija"(fritt översatt Den som sprang förbi), illustrerad av Kirsti Maula. En skapelse, som tränger djupt i den europeiska civilisationen och historien med en stark känsla för tid.

Markku Intos verk heter "On" (fritt översatt Är). Diktsamlingen är som en länga ryggkotor, där skivorna mellan dem knakar men ryggraden hålls ihop ändå, sägs det i motiveringarna.

Harry Salmenniemis verk heter "Runojä" som är en pulserande absurditet där det är tillåtet att gå vilse som läsare, sägs i verkets beskrivningar.

Henriikka Tavis verk heter "Toivo"(fritt översatt Hoppet). Det är lätt för läsaren att komma in i verket och inte bara betrakta det från sidan, sägs i beskrivningen och verket är en duett mellan det ömma och det stränga.

Priset Den dansande björnen har delats ut sedan år 1994 och delas således ut för 18 gången. Utdelningen sker den 27 februari. Prissumman är 3 500 euro. I juryn för i år deltar lyrikern Ilpo Tiihonen och redaktörerna Marit Lindqvist och Tarleena Sammalkorpi.

(Av Lasse Gustafsson)