Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Åboborna betalar dyrt för nytt kraftverk”

Från 2011
Uppdaterad 10.02.2014 13:06.

Centraliserad energiproduktion i Nådendal i samarbete med Fortum, det är vad som gäller i framtiden i Åbo och i grannkommunerna. Helt okontroversiella är planerna inte, nu finns en oro för att konsumenterna får betala för samarbetet.

Energibolaget Fortum ska vara med i samarbetet och stadsstyrelsen tar sig i dag an de framtida energilösningarna. Jarl Ahlbeck, som är docent i miljövårdsteknik på Åbo Akademi säger att den centraliserade lösningen är vettig med tanke på energiproduktionen, men han är kritisk till att samarbetet med Fortum blir dyrt för konsumenterna.

Fortum kommer att vara med i det regionala energibolaget TSME där också Åbo energi och kommunerna S:t Karins, Reso och Nådendal är med. Till skillnad från tidigare har Fortum nu gått med på att inte längre ha majoritet i bolaget. Energiproduktionen skulle i stor utsträckning vara koncentrerad till Fortums kolkraftverk i Nådendal. Vid slutet av år 2015 ska det köras ned och ersättas med ett nytt miljövänligare kraftverk. Det är stadsdirektör Aleksi Randell som står för förslaget som stadsstyrelsen i dag tar ställning till. Jarl Ahlbeck anser att staden håller på att försätta sig i en ohållbar sits.

– Problemet är sommarmånaderna då fjärrvärmebehovet är väldigt litet och det betyder att kraftverket som är en dyr investering står halva året. Det vill Fortum givetvis inte betala för, utan den notan står fjärrvärmekunderna för.

Ahlbeck menar att Fortum egentligen inte ens behöver det nya kraftverket då deras främsta business ligger på annat håll, men att Åbo och de andra kommunerna gör sig väldigt beroende av den nya anläggningen.

(Av Peter Petrélius)