Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Stödet för brödkön växer

Från 2011
Bild: Yle/Josefine Janhonen

Efter att Heikki Hursti fick sin sista varning för brödkön på Helsingegatan i Berghäll har stödet vuxit i form av en ny invånarrörelse.

Grundaren Erkki Perälä fick nog av alla negativa kommentarer om brödkön på Helsingegatan igår. Han bestämde sig för att det var dags att grunda Berghällrörelsen som han redan länge gått och funderat på. Rörelsen hade redan på fredagen närmare 3000 medlemmar.

Enligt Perälä är det oftast Berghällsällskapet som får säga till om saker. Men det finns också andra viktiga röster, menar han.

Kunderna stannar hemma

Apotekaren Marjaleena Mielonen driver apoteket intill Hurstis utrymmen och enligt henne stannar en del av kunderna hemma de dagar då välgörenhetsarbetet pågår. Hon har inget emot välgörenhetsarbetet men önskar att kön vore mindre så att hennes kunder inte skulle ha så svårt att ta sig in. Ibland står upp till 1000 personer och trängs utanför fönstret.

Intill Alkobutiken har det samlats några högljudda gäng med
alkoholister som ändå inte verkar stå i kö. Och enligt frivilligarbetaren Helena hänger alkoholisterna här oberoende.
Hon vädjar nu till beslutsfattarna att ordna med nya utrymmen. Men hjälpen ska finnas centralt så att man ska kunna nå ut till alla behövande.

(Av Josefine Janhonen)