Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kultur ska bidra till friskare Åbobor

Kultur och läkekonst går att koppla samman. Det tror man åtminstone på Åbo stad som donerat Åbo universitet en professur som kombinerar de till synes vitt skilda områdena.

Professuren är den första i sitt slag i hela Norden. Den kulturinriktade hälsovårdsprofessorn arbetar inom medicinska fakulteten, men hon har sitt arbetsrum på humanistiska fakulteten. Till utbildningen är Honkasalo både medicine doktor och antropolog. Hon har tidigare verkat vid bland annat universiteten i Harvard, Rom och Oslo.

Honkasalo säger att den mångkulturella aspekten är ett av de områden inom vården som hon vill forska kring, eftersom det finns både patienter och läkare med väldigt olika bakgrund. En annan sak som intresserar henne är hur konst och konstnärlig aktivitet kan bidra till bättre hälsa.

Professuren är fyraårig och kostar Åbo stad 300 000 euro. Biträdande stadsdirektör Maija Kyttä säger att professuren ska hjälpa invånarna att ta del av hälsofrämjande kulturarbete också efter att kulturåret tagit slut.

(Av Peter Petrélius)