Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Undervisningsråd i Kyrkslätt: "Tvångssvenska leder till dödsskjutningar"

I Kyrkslätt har en insändare i tidningen Kirkkonummen Sanomat väckt en häftig språkdebatt. Undervisningsrådet Voitto Mäkipää anser att obligatorisk svenskundervisning är till skada för hela Finland. Fullmäktigeordförande Gustaf Åberg är bestört över skriverierna.

Mäkipää är obunden, men samarbetar med Sannfinländarna i Kyrkslätt.
Mäkipää anser att svenskan är fullkomligt onödig, att finlandssvenskarna får oskäligt mycket utbildning och att det är finnarna som får stå för notan.
Fullmäktiges ordförande, Gustaf Åberg, Sfp är bestört över Mäkipääs uttalanden. Han säger att det är förvånande att det fortfarande finns så trångsynta mänskor i vårt land och som så totalt har missat vad som är sant och falskt.
Också Samlingspartiet i Kyrkslätt understryker vikten av tvåspråkighet.
Mäkipää skriver i insändaren att hans egna tvångsstudier i svenska har fått honom att förstå unga män som skjuter omkring sig och att man borde kolla vilka språk de har varit tvungna att lära sig.
Till Vega Huvudstadsregionen säger Mäkipää att han har fått mycket positiv respons på insändaren och mycket tack för att han har vågat ta upp frågan.

Språkstrid också på annat håll i Kyrkslätt

Det går trögt med planeringen av det nya svenska daghemmet i Kyrkslätt.
Trots tidigare beslut om att det ska byggas ett nytt svenskspråkigt dagis i kommunen har man ännu inte kommit till skott.
Ärendet har skjutits upp gång på gång, och enligt Kyrkslättpolitikern Corinna Tammenmaa (Sfp) kan man inte längre blunda för att det ser ut att vara en språkfråga.
- Det är en mycket märklig situation, men det verkar finnas ett motstånd mot svenskspråkiga lösningar i Kyrkslätt, säger Tammenmaa.

(Av Åsa Thodén)