Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Munkjacka inte symbol för brottslighet"

ungt par på busshållplats

Bara för några veckor sedan var munkjackan i USA ett plagg som användes av människor - främst unga - som ville klä sig på ett mer avslappnat sätt.

Nu har munkjackan blivit en symbol för protest och ilska till följd av att en oskyldig tonårspojke klädd i munkjacka skjutits ihjäl "för att han sett hotfull ut". I slutet av februari blev den 17-åriga Travyon Martin ihjälskjuten i Florida.

I samband med de demonstrationer som ordnats efter dödsskjutningen har många demonstranter börjat klä sig i munkjacka. Demonstranterna har krävt att George Zimmerman - den man som sköt 17-åringen - anhålls och ställs inför rätta. Polisen i Florida har hittills inte gjort någonting för att gripa mannen.

En kongressledamot demonstrerade synligt förra veckan för att klart visa sin ståndpunkt. Han tog av sig sin kavaj i representanthuset och blottade den munkjacka han hade under. Han drog huvan över huvudet och tog dessutom på sig ett par solglasögon. - Det måste bli ett slut på profileringen av rasister. Att någon klär sig i munkjacka gör honom inte till en brottsling, påpekade kongressledamoten.

(AFP)