Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Spotlight: Finns det finländska grisar för marknaden i Kina?

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 09:53.
Puss på trynet!
Bild: YLE / Hanna Othman

Livsmedelsbolaget Atria hör till dem som varit intresserade av att exportera svinkött till Kina.

- Vi talar om en marknad på 1,3 miljarder mänskor, omkring 20 procent av jordens befolkning. Klart vi vill vara med på den, säger direktör Matti Perälä på Atria.

Kina importerar mellan 1-1,5 miljoner ton svinkött. Bland de stora exportländerna återfinns Danmark, USA, Kanada och Frankrike. Men svinproduktionen i Finland har minskat. För första gången på närmare 50 år, kommer svinproduktionen att bli mindre än efterfrågan.

- Det är klart att exportmängderna inte kan bli lika stora idag, som de kunde ha blivit för några år sedan, konstaterar Perälä.

För svinfarmare har de senaste åren varit tunga. Spannmålspriserna har stigit hastigt, medan köttpriset inte har hängt med. Nu kan framtiden bli ljusare men svinfarmare Johan Backlund i Oravais är försiktig.

- Grispriserna går i en cykel. Men i Finland brukar vi vara snabbt med på nedgången, men uppgången är vi sällan med på, säger han.

Katainens regering har gått in för att öka livsmedelsexporten. Det finns inskrivet i regeringsprogrammet, men på vilka sätt det ska ske är ännu öppet. Specialforskare Csaba Jansik på MTT tror att regeringen kommer att lyckas med sitt mål. Efterfrågan på livsmedel växer, då växer exporten av naturliga skäl.

Men i jämförelse med övriga EU-länder har exporten av livsmedel från Finland stampat på stället. Exempelvis exporterar Sverige livsmedel för över 6 miljarder euro, medan värdet på Finlands export ligger på 1,6 miljarder. Endast Estland, Slovenien och Lettland har ett mindre värde på sin livsmedelsexport inom EU än Finland.

Spotlight: 21.30 på Yle Fem