Hoppa till huvudinnehåll

Teknik

Provkör nya svenska.yle.fi

Från 2012
Uppdaterad 26.04.2016 07:52.
Svenska Yles betatjänst på olika plattformer från mobiltelefoner till tv-skärm
Bild: Svenska Yle

Välkommen till vår nya webbtjänst. Sidan är just nu en s.k. öppen beta, vilket innebär att den provkörs parallellt med den gamla tjänsten. Vi vill skapa en webbtjänst för Yles ägare, det vill säga för dig och alla andra i publiken. Den ska erbjuda ett mångsidigt, heltäckande och aktuellt innehåll på webben. Vi vill göra den här tjänsten så bra som det bara är möjligt att göra. Därför är all respons nu väldigt värdefull för oss.

Rolf är fortfarande väldigt mycket i beta-fasen som desktomte. Klockan är snart 23 och han sitter fortfarande och pillrar bort stavfel, kodbitar och annat jox som bara inte ska finnas på sidorna.

Svenska Yle – public service

Webben blir ett sammanbindande medium för hela Svenska Yle. Vi prioriterar webbinnehåll som du kan ta del av genast då du besöker webbtjänsten, vare sig det rör sig om de senaste nyheterna och samhällsdebatten, Buu-klubben på Arenan eller minnen från Arkivet t.ex. om hur de nya rekryter togs emot i Dragsvik år 1966.

Då vi samlar hela vårt utbud på en plattform kan vi erbjuda ett mångsidigt public service-innehåll som täcker hela Svenskfinland, erbjuder allt från innehåll för barn och unga, recept och virkningstips, sport, kultur, samhällsdebatt, högmässor, livsåskådning, till utbildningsmaterial, musik, humor, drama med mera.

Just nu

Det innehållsliga webbarbetet inleds nu. Svenska Yle har flera redaktioner som primärt arbetar med webbinnehåll, bland annat en helt nygrundad redaktion för att sköta den nya första sidan. I dagens snabba informationsflöden strävar vi efter att alltid erbjuda den information som är relevant just nu. Därefter går också den nya webbredaktion under det namnet, Just nu.

Våra redaktörer jobbar i skift och är på plats de flesta tider på dygnet för att ta emot respons och tips, och svara på frågor. Båda på den egna webbsidan och i sociala medier. Alla andra redaktörer inom Svenska Yle kommer också att ha egna profilsidor så att du kan kontakta dem som står bakom webbinnehåll och följa med favoritredaktörens skriverier.

Allt material går också att kommentera. Samtliga kommentarer läses igenom av redaktionen innan de publiceras. Vi vill göra så dels för att ta del av publikens åsikter, dels för att hålla nivån på debatten saklig.

Teknik

Legobitar på ett bord av björk
Bildtext Många legobiter små :)
Bild: Jenny Paajes

I samband med förnyelsearbetet har vi också byggt in en hel del ny teknik för att serva dej bättre. En av de mest synliga tekniska förändringarna är att sidan nu lever och anpassar sig för det skärmutrymme du har till förfogande. Det här betyder att du får en skräddarsydd version av webbsidorna som ser annorlunda ut om du har en stor datorskärm, en mindre bärbar dator, en surfplatta eller en mobiltelefon. Du kan själv prova detta genom att på en stor skärm ta tag i hörnet av sidan och förminska den och se hur den anpassar sig.

Den tekniska hierarkin i sajten är anpassad enligt innehåll i stället för teknik eller organisation. Det här för att vi snabbt och flexibelt ska kunna anpassa innehållet enligt vad som är aktuellt och relevant. Vi tar också i bruk ett nytt system för att förse vårt innehåll med nyckelord som är kompatibla med standarderna för länkad öppen data. Det här gör att vi kan erbjuda mångsidiga tjänster för att lyfta upp relaterade innehåll för dej. Mera om den tekniska utvecklingen kan du läsa på Utvecklingsbloggen.

Ge respons för att förbättra tjänsten. Tack i förväg!