Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstadselever får lära sig om botanik

Från 2012
Jenny Lindberg och Tilda Kalliokoski.
Bild: YLE/ Luzilla Backa

Från och med nästa höst får eleverna vid Jakobstads gymnasium möjlighet att studera botanik. Då börjar man med den helt nya kurshelheten Parkskola. "Roligt" säger Jenny Lindgren om de nya kurserna.

Eleverna har haft möjlighet att välja mellan kurserna: Blommor och bin, Leva som växt, Örtnytta, Pengar som växer på träd, Parkkonst och Kul tur i parken. Studiehelheten Parkoskola anknyter till trädgårdstraditionerna som finns i Skolparken och Skolträdgården. Gunnevi Kiiskinen är rektor för Jakobstads gymnsium och hon berättar att nyttan med kursen är att man ska få eleverna att se parken.

Gunnevi Kiiskinen är rektor för Jakobstads gymnsium .
Bild: YLE/ Luzilla Backa

Vid gymnasiet har man också möjlighet att gå kurser i redskapsgymnastik och cirkus. För redskapsgymnastiken är framtiden osäker. I höst börjar bara en ny elev där. Cirkuslinjen har haft flera elever, det kan bero på att den inte kräver några förkunskaper.

Många gymnasier kämpar med att eleverna blir färre. Kiiskinen säger ändå att man inte varit fokuserade på att Parkskolan ska locka flera elever.
- Men visst kan man använda det som det också.

Victor Schaumans fond finansierar studiehelheten med lärare för 2-4 kurser per år. Fonden köper också in utrustning som behövs i undervisningen.