Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Experter: Facebook sprider massvis med virus

Från 2012

Upp till 70 procent av alla datorvirus härstammar från Facebook, säger dataskyddsexperter. Facebook med 800 miljoner användare är en guldgruva för den som vill sprida skadeprogram. Nästan alla bloggar och videor kan delas eller rekommenderas och det är den funktionen som skadeprogrammen utnyttjar.

Eftersom antalet användare är så stort har långt i från alla ett uppdaterat virusskydd i sin dator. Det finns olika slag av skadeprogram och man kan få ett sådant genom att gilla eller dela någon rolig eller harmlös video.

Samtidigt som man tittar på videon undersöker skadeprogrammet bristerna i skyddsprogrammen och kan till exempel smyga in ett keylogger-virus som sparar alla tryckningar på tangenterna. På det sättet kan till exempel bankkoder råka i fel händer.

- Det kommer dagligen uppgifter om personer som har förlorat pengar på grund av spionprogram, säger Ville Ahtiainen på Symantec. Det är också viktigt att komma ihåg att ingen bank någonsin frågar efter personuppgifter eller lösenord vida e-post eller på Facebook, påminner Antiainen.

Också allt yngre barn använder Facebook. Ett skadeprogram kan finnas i en falsk profil på en vän eller sända meddelanden i en väns namn, och då är det svårt till och med för en vuxen att upptäcka det, säger Juuso Peura på Mannerheims barnskyddsförbund.