Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Miljoner råttor och möss sätter livet till

Från 2012
Uppdaterad 24.04.2012 17:09.
Försöksråtta
Bild: YLE / Antti Lempiäinen

Djurförsök används bland annat inom läkemedels- och kosmetikaindustrin. Dessutom utförs mängder av djurtester för att undersöka giftigheten hos kemikalier.

Kritikerna säger att djurförsöken inte är pålitliga - djur är trots allt inte det samma som människor. Dessutom är många av försöken plågsamma, och djuren tvingas oftast tillbringa sina korta liv i små burar utan möjlighet till motion och aktiviteter.

Ett exermpel på onödiga djurförsök som uppmärksammats på sistone är testerna av skönhetsmedlet botox. Injektionerna som ska motverka rynkor tas fram med hjälp av djurförsök. Varje sats av botox djurtestas skilt för sig och testerna är ytterst plågsamma.

Samtidigt pågår fortfarande EU-kampen om djurförsök av kosmetika. Enligt planerna borde försäljning och marknadsföring av djurtestad kosmetika totalförbjudas inom EU nästa år. Men alltjämt pågår dragkampen om det här i kulisserna.

Forskare jobbar i alla fall hårt med att ta fram alternativ till djurförsök. I Finland finns pionjärerna på Ficam vid Tammerfors universitet. I Sverige finns organisationen Forska utan djurförsök.

I videon uttalar sig den brittiska komikern Ricky Gervais mot djurförsök av kosmetika.