Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hundens plats på krogen är under bordet

Från 2012
Uppdaterad 24.04.2012 11:43.
Hund på mattan.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Också hundar behöver vett och etikett på restaurang. Finlands djurskyddsförbund har skrivit regler för hundar som äter ute.

Kommer hunden verkligen att trivas på restaurangen eller kaféet - det är en bra fråga att ställa sig innan man tassar iväg på kulinariska upplevelser med hunden i släptåg. Det rådet ger Helinä Ylisirniö som är verksamhetsledare på Finlands Djurskyddsföreningars förbund. Man måste känna sin hund och veta om hunden i fråga trivs i nya miljöer och med nya människor.

- Hunden kan uppleva situationen förvirrande och skrämmande i synnerhet om det finns många berusade, högljudda och oberäkneliga människor i närheten, berättar Ylisirniö som varit med och utarbetat de nya rekommendationerna för hundar på restaurang.

Hunden under bordet

Sedan årsskiftet kan krogbesökare ta med sig hunden om krögaren samtycker. Den nyvunna friheten har väckt både nyfikenhet och frågor. En fråga som ofta dyker upp är var det är passande att hålla sin hund under restaurantbesöket. Svaret är entydigt.

- Hunden ska hållas under bordet. Inte på stolen eller bänken och absolut inte på bordet. Hunden bör vara skolad så att den inte tigger, skäller eller springer omkring. Det kan finnas människor omkring som är ovana med hundar och till och med rädda, säger Ylisirniö.

Vissa restauranger kan ha en egen liten meny för hundar men i första hand är det människorna som äter. Vatten är dock bra att ge åt hunden men det sker antingen under bordet eller på ett särskilt ställe i lokalen. Det är alltid bäst att fråga krögaren i förväg.

Tillsvidare gäller de nya rekommendationerna endast hundar. Katterna, papegojorna och ormarna får än så länge stanna hemma.