Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

75 år sedan bombningen av Guernica

Från 2012
Uppdaterad 26.04.2012 09:13.
Superkamera fotograferar Guernica.
Bildtext Picassos målning "Guernica" finns på Reina Sofia-museet i Madrid
Bild: Reuters TV

I Spanien minns man idag bombningen av den baskiska staden Guernica för 75 år sedan, under spanska inbördeskriget. Attacken inspirerade Pablo Picasso till den berömda målningen med samma namn.

Guernica - eller med baskisk stavning Gernika - angreps den 26 april 1937 av tyskt och italienskt flyg, som skickats för att stöda nationalistsidan under Francisco Franco.

Inbördeskriget hade brutit ut i juli 1936 genom Francos revolt mot regeringen i Madrid. De flesta basker stödde republiken, och nationalisternas syfte med att angripa det oskyddade Guernica - baskernas heliga stad - var att knäcka motståndsviljan hos civilbefolkningen. Man beslöt att genomföra angreppet måndagen den 26 april, som var måndag och marknadsdag.

I fem timmars tid fälldes 22 ton spräng- och brandbomber över Guernica. Bränderna rasade i flera dagar och förstörde 70 procent av staden.

Enligt de nyaste dokumenten miste 126 människor livet i räden - även om långt högre siffror har angetts. Över tusen av stadens invånare skadades.

Vid dagens ceremoni i Guernica kommer Tysklands förre förbundspresident Roman Herzog att tilldelas Gernika-priset för fred och försoning. År 1997 bad Herzog formellt Guernicas invånare om förlåtelse för den tyska Condor-legionens medverkan i angreppet.

Konflikt om Picassos målning

Pablo Picasso befann sig i Paris då Guernica bombades. Han läste om räden i fransk press, och utförde sin berömda målning under maj och juni 1937. Den visades på världsutställningen i Paris samma år, och befann sig under en lång tid på Museum of Modern Art i New York.

Först 1981 anlände "Guernica" till Spanien, där den först ställdes ut på Prado-museet i Madrid och därefter på Reina Sofia-museet.

Men bland baskerna är opinionen ganska enig om var tavlan borde finnas, och på husväggarna i deras heliga stad står slagordet Guernica, Gernikara ("Guernica" till Gernika) målat på många ställen. De spanska myndigheterna hävdar att den sköra duken gör det alltför riskabelt att flytta tavlan, men den förklaringen övertygar inte ortsbefolkningen.