Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland rekryterar sjuksköterskor i Spanien

Från 2012
Bild: Yle

Ett projekt att få spanska sjuksköterskor att komma till Finland för att jobba har tagit ett steg framåt. De första sjuksköterskorna har nu intervjuats och snart ska de börja lära sig finska. I november ska de första sjuksköterskorna komma till Finland.

Bakom projektet ligger NTM-centralen i Satakunta. Tidigare i vår började centralen söka efter sjuksköterskor och intresset visade sig vara enormt. Över tvåtusen ansökningar skickades in från hela Spanien. Enligt projektkoordinator Samuli Jalkanen valde man i första hand rekrytera människor från Baskien.

- Jämfört med till exempel solkusten är klimatet i Bilbao närmare det finländska. Där finns också färdiga samarbetspartners och dessutom talar de både baskiska och spanska, så det finns en beredskap för att lära sig språk, säger han.

Enligt Jalkanen är den dåliga ekonomiska situationen en kraftigt bidragande orsak till intresset. Arbetslösheten börjar vara 25 procent och bland ungdomar ligger den kring 50 procent. Bland de sjuksköterskor som visat intresse är det främst unga personer utan familj.

200 timmars kurs

De mest lämpade ska sedan sättas på en 200 timmar lång kurs där de lär sig finska och mera om det finländska hålsovårdssystemet. I det här skedet räknar man med att det maximalt kommer att komma kring 60 sjuksköterskor till Finland, både till den privata och offentliga sjukvården.

Jalkanen berättar också att sjuksköterskorna har varit nyfikna på Finland.

- En del har redan börjat leta fram information på webben. En del har redan i det här skedet meddelat att de önskar stanna en längre tid och vissa räknar säkert med att fara tillbaka till Spanien, då situtionen där ser bättre ut, säger han.

Att det finns en del arbetslösa sjuksköterskor i Satakunta ser Jalkanen inte som ett problem.

- Det borde inte finnas för mycket av dem i förrådet, säger han.

Av Peter Sjöholm