Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flera fall av misshandel under valborg

Från 2012
Uppdaterad 02.05.2012 13:33.
Champagnekorkar.

Firandet av Valborg och första maj förlöpte rätt så normalt i Österbotten. Det säger Magnus Jakobsson, överkonstapel på Österbottens polisinrättning.

- Från måndag kl 17 till tisdag kl 21 hade vi 171 uppdrag, varav de flesta var under natten, berättar Jakobsson, som kallar det hela rätt så normalt "veckoslutstempo".
Dessvärre rapporterades åtta fall av misshandel, varav en grov. Här hade alkohol eller andra rusmedel sin del i så gott som alla tillbud, säger Jakobsson.
Ett fall av misstänkt grov misshandel skedde i en privat bostad i Vasa på valborgskvällen. Förövaren, en 36-årig man från Storkyro, slog och sparkade offret så att han fick skador i ansiktet.

I ett annat misshandelsfall i Vasa smet förövaren från platsen efter att ha slagit en person i ansiktet. Misshandeln skedde i Hovrättsparken. Och dessutom skedde ett par misshandelsfall med skador i ansiktet som följd i Vasa på valborgsmässoafton.

I Närpes noterades också ett fall av misshandel där offret fick slag i magen. I Jakobstad misshandlades en drygt 60-årig man på Hukka Pubi i Skutnäs. Förövaren åkte iväg med taxi medan offret fick hämtas med ambulans till hälsovårdscentralen.

I Vasa noterades två fall av grovt rattfylleri på första maj. En kvinna togs fast av polisen i centrum av Vasa och en man på Gerbyvägen för rattfylleri.

Fler odlar cannabis hemma
Antalet uppdagade fall av drogbruk hos ungdomar ligger enligt statistiken på rätt så samma nivå som tidigare år.
- En känsla man får är ändå att hemodling av cannabis eventuellt är på ökande, säger Jakobsson, med hänvisning till att långt ifrån alla fall kommer till polisens kännedom.

Bildtext Överkonstapel Magnus Jakobsson

De allt mer populära så kallade designdrogerna är synnerligen farliga säger Magnus Jakobsson.
- De kan vara flera gånger starkare än till exempel vanligt amfetamin och då är det risk för överdosering med fatala följder.

Enligt Jakobsson är ungdomars attityd till droger ofta rätt så liberal, något som enligt honom inte alls är bra. Alkoholen och tobaken är också de en inkörsport till tyngre droger, något som inte kan förbises.