Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kretssjukhusen står inför tuffa sparkrav

Från 2012
Uppdaterad 03.05.2012 10:52.
Bild: Yle/ Nora Engström

Kretssjukhusen i regionen ser ut att vara räddade för den här gången. Olli-Pekka Lehtonen, direktör för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, säger att sparkraven för sjukvårdsdistriktet visserligen är stora, men att det just nu ser ut som att inga kretssjukhus stängs.

- Sådana planer har vi inte. Sparkraven är i samma klass som storleken av ett sjukhus, men det hjälper inte att stänga för patienterna måste också behandlas.

Totalt ska Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt spara 15 miljoner euro. Bland annat genom att minska antalet bäddplatser och effektivera vården så att flera behandlingar kan ges på samma gång. Lehtonen påpekar att alla kretssjukhus kommer att drabbas av omfattande sparkrav.

För Mona Rönnholm, som är ekonomichef på Åbolands sjukhus, är sparkraven väntade. Men hon påpekar att det inte finns utrymme att minska på personalen, åtminstone inte på vårdsidan.

- Vi blir kanske tvungna att ha lite längre stängningar och det påverkar förstås kötiden. Men samtidigt måste vi ge vård inom vårdgarantitiden. Eventuellt kan vi kanske omfördela våra resurser genom interna flyttningar till de avdelningar som har de längsta köerna, men våra resurser räcker inte långt.

Det finns fyra kretssjukhus i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, dit hör kretssjukhusen i Salo och Loimaa, ÅUCS sjukhus i Nystadsregionen och Åbolands sjukhus.

Rambudgeten för nästa år slår styrelsen fast den 22 maj. Ett officiellt beslut fattas under hösten. På samma möte presenteras även ett förslag för utvidgningen av Åbolands sjukhus.