Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Allt fler kunder besöker en ekologisk frissa

Från 2012
Uppdaterad 04.05.2012 14:36.
Bildtext Mona Mether har haft en ekologisk frissa i Lovisa i många år.
Bild: Yle/Elise Tykkyläinen

Det finns allt fler ekologiska frissor i Östnyland. Det är Practikum i Helsingfors som erbjuder fortbildning i ekologisk hårvård för utbildade frissor och många östnylänningar har gått kursen.

Det är kunderna som allt oftare frågar frissörer om ekologiska alternativ. En större efterfrågan har lett till att frissörer intresserat sig för att fortbilda sig i ekologisk hårvård.

Malin Kajander från Borgå blev tillsammans med två av sina arbetskamrater nyligen klara med sina fortbildningsstudier i ekologisk hårvård. Malin Kajander säger att hennes salong länge har varit intresserad av mera naturvänliga alternativ och av att sortera sina sopor. Att utbilda sig till ekofrissa kändes som en naturlig fortsättning. Malin Kajander och hennes kolleger vid Salon Eliza har flera kunder som har gått över till ekologisk hårvård och salongen har också fått helt nya kunder.

En ekologisk frissa använder natursertiferade hårvårdsprodukter och växtfärger. Klippningen är en energiklippning som naturligt ska ge håret volym och böjlighet. Energiklippningen kombineras ofta med massage av hårbotten.

Lovisabon Mona Mether som utbildar ekologiska frissor vid Prakticum i Helsingfors berättar att skolan nuförtiden ordnar två kurser i året i ekologisk hårvård jämfört med en kurs på ett och ett halvt år för tio år sedan. Till den kurs som startar i höst har det redan droppat in över trettio ansökningar. Fjorton studerande tas in på fortbildningslinjen. Ansökningstiden går ut femtonde maj.