Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Spotlight: Det nya religionskriget

Från 2012
Uppdaterad 12.09.2014 13:50.

Spänningen ökar i samhället – inte bara mellan finländare och invandrare. Nu handlar det också om religioner. Den islamfientliga rörelsen är här, och den växer stadigt. Spotlight har granskat Finnish Defence League – en anti-islamistisk organisation utan medlemsregister eller klara konturer. Vad vill de, och hur tänker de uppnå sina mål?

Till en början är både Finnish Defence League och English Defence League mycket avvisande när Spotlight kontaktar dem för att få intervjua ledarna. Men efter några veckor bestämmer sig först moderorganisationen EDL och sedan FDL för att bevilja oss intervjuer.

”Islam är en fara för demokratin”

-Jag anser att alla fascistiska ideologier – kommunism, nazism och islam – är en fara för demokratin i Finland och i världen, säger Mimosa Koiranen, mera känd under sin pseudonym Mimosa DeDanann. Hon är den FDL-medlem som är organisationens ansikte utåt. Hon fortsätter:

-I Finland har vi varit skyddade för de här farorna tills vidare. Men redan i Sverige är situationen en annan. De har redan haft en egen självmordsbombare. Jag hoppas att det aldrig går så långt här i Finland.

EDL en motreaktion

Moderorganisationen English Defence League leds av Stephen Yaxley-Lennon, som till en början uppträdde maskerad, och oftast använder pseudonymen Tommy Robinson, tagen från en känd fotbollshuligan i Yaxley-Lennons hemstad Luton. Han säger att EDL uppstod som en motreaktion mot polisens och politikernas oförmåga att hantera muslimsk extremism.

-Vi försöker förklara hur det ser ut i de städer där vi lever. De sitter i sina villor i förorter på landet där det inte finns en enda muslim, och berättar för oss hur det är att leva här. De påstår att det är ett multikulturellt paradis, när det är helt uppenbart att de har fel, säger Yaxley-Lennon.

Han tillägger att det inte betyder att EDL vill slänga ut alla muslimer.

-Vi visar på det problem vi har. Det problemet löser man inte genom att bygga fler moskéer eller tillåta mer muslimsk invandring. Tills problemet är löst borde all muslimsk invandring stoppas, och vi borde inte bygga en enda ny moské, säger Yaxley-Lennon.

En ny sorts ytterhöger

Som lekman är det inte så lätt att definiera Defence League-rörelsen. Antifascisterna kallar dem rasister och nazister, men själva säger de sig vara en liberal människorättsrörelse som protesterar mot en fascistisk religion.

En av de första forskarna som uppmärksammade Defence League-rörelsen är professor Nigel Copsey vid Teesside University i Middlesbrough, England. Han säger att den islamofoba rörelsen är en ny sorts ytterhöger.

- Rörelsen har tagit avstånd från den nynazistiska extremismen, och dess rasism handlar mera om kultur än om ras eller biologi. Den är islamofob, inte antisemitisk. EDL kallar sig själv en liberal människorättsorganisation, och ser sig om en del av en liberal, västerländsk tradition. Men ändå strider verksamheten mot etablerade liberala och demokratiska principer, säger Copsey.

Skyddspolisen inte bekymrad

-Vi har uppfattningen att de här kretsarna är ganska små, och att de huvudsakligen verkar på olika internet-forum, säger överinspektör Tuomas Portaankorva vid skyddspolisen. Han säger att polisen följer med vad som händer inom den invandringskritiska och anti-islamistiska rörelsen, och om någon börjar bryta mot lagen, så ingriper man.

Mer om ämnet på Yle Arenan