Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fler bålgetingar inget att oroa sig för

Från 2012
geting
Bild: English Wikipedia

Bålgetingen erövrar nya områden i Finland, troligtvis till följd av varmare somrar och ett mer ändamålsenligt klimat. Bålgetingen var vanlig i Finland under 1930- och 1940-talet, men försvann sedan för att komma tillbaka på 1990-talet.

Enligt intendent Anders Albrecht vid Naturhistoriska centralmuseet i Helsingfors finns den för tillfället längs sydkusten, en bit upp i landet, längs östgränsen ända upp till norra Karelen, samt i norra och södra Savolax.

Drottningen blir över tre centimeter lång, vilket betyder att bålgetingen är ungefär dubbelt större än en vanlig geting. Fastän den i sig inte är giftigare än vanliga getingar, har den ändå mer gift i sig.

Man behöver ändå inte oroa sig för att bli stucken, säger Albrecht.

- Bålgetingen är inte lika aggressiv som vanliga getingar. Om man inte är allergisk så gör det bara ont. Vanliga getingar tycker om att sticka flera gånger, medan man får färre stick av bålgetingen. Då blir mängden gift inte större i varje fall.

Bålgetingen är alltså lugnare än andra getingar, och tål rätt mycket. Albrecht säger att man kan gå förbi på en halv meters avstånd utan att den bryr sig. Men om man tar i den eller stör för mycket nära boet kan den bli ilsken.

Aamulehti var först med att rapportera om att bålgetingen spridit sig till Birkaland.

Av Fredrika Sundén