Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dyra VM-biljetter upprör

Från 2012
Uppdaterad 04.05.2012 16:27.

Efter en lite trög start verkar försäljningen av biljetter till VM i ishockey nu har tagit fart. Bland ishockeyvännerna upprör ändå de höga biljettpriserna.

- Vi hade funderat med hela släkten att se på matcher på hemma-VM kommer. Det blev ju inte riktigt så. Jag planerar absolut inte att fara och se på någon match med de här priserna, säger Gustaf Westerholm.

De billigaste biljetterna till Finlands matcher har legat på nästan 160 euro. Finalbiljetterna kostar 445 euro.

Arrangörerna försöker lugna

Från VM-arrangörerna försöker man ändå gjuta olja på vågorna. Flera matcher är slutsålda och man har redan nu kommit upp till över 80 procent av vad som har budgeterats på biljettförsäljningen. Den senaste tiden har priserna också pressats neråt. Vissa biljetter har nu sålts för fem euro och en del biljetter till Finlands matcher har sålts enligt principen köp två, betala för en.

Det här är ändå inte tillräckligt för att lugna alla supportrar. En åsiktsyttring planeras i samband med en av de billigare matcherna, söndagens kamp mellan Frankrike och Kazakstan.

Enligt Patrik Appel, en av arrangörerna, är tanken att visa åt Ishockeyförbundet vad de går miste om, genom att hämta en bra stämning till läktarna. Appel oroar sig också för de VM-matcher som ska spelas i Finland nästa år. Efter den här upplevelsen kan det vara att människor helt enkelt inte orkar bry sig.

Högre kostnader

I går kunde Ishockeyförbundets ordförande Kalervo Kummola ge en förklaring på de höga priserna. Jämfört med fjolårets mästerskap har kostnaderna stigit kraftigt. Ishockeyförbundet har vidare budgeterat med en vinst på åtta miljoner euro, som ska användas till att stöda ishockey i Finland på sikt. Dessutom har Ishockeyförbundet varit på en omfattande turné runt Finland för att marknadsföra sporten.

Inom branschen finns det ändå en viss förståelse för situationen. Jan Lundell, före detta målvakt för HIFK, förstår arrangören, men anser ändå att de missat i sin prissättning.

- Det är ju klart att det är dyrt att arrangera ett VM och de måste ju få tillbaka det som de lägger ut. Man har kanske ändå varit lite för optimistisk gällande försäljningen, säger han.

Av Peter Sjöholm