Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Misstänkta WTC-terrorister inför rätta

Från 2012
Uppdaterad 05.05.2012 20:16.
Yle Nyheter TV-nytt inslag: Misstänkta WTC-terrorister inför rätta på Guantanamo - Spela upp på Arenan

På den amerikanska militärbasen Guantanamo Bay på Kuba inleds rättsprocessen mot fem män anklagade för att stå bakom attackerna den 11 september 2001. Männen står åtalade för bland annat 2 976 mord.

Den självutnämnde hjärnan bakom attackerna, Khalid Sheikh Mohammed, är en av de fem som ska åtalas. De anklagas för att ha planerat och medverkat i terrorattackerna då kapade plan slog till i New York, Washington och Pennsylvania.

Rättsprocessen har fördröjts med tre år då president Barack Obama försökte stänga militärbasen och överföra rättegången till en civil domstol.

Det misslyckades, men nya rättegångsregler för Guantanamo har införts, bland dem förbud mot att använda bevis, som framkommit under tortyr.

Misstron mot att tortyrförbudet håller får näring av CIA-uppgifter att Khalid Sheikh Mohammed har utsatts för simulerad dränkning 183 gånger i fängelset i Guantanamo.

Försvaret anser också att rättegången brister i legitimitet eftersom de inte har fått träffa sina klienter i den utsträckning, som hade behövts för att kunna försvara dem.

Rättsprocessen väntas bli utdragen, och den egentliga rättegången tros inledas först om ett år.