Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mögelmålet i Karleby avslutades

Från 2012
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Det var i dag dags för slutpläderingarna i det mycket omfattande målet där 3 barnmorskor och en arkivarbetare vid centralsjukhuset i Karleby står mot arbetsgivaren, samkommunen för specialsjukvården i Mellersta Österbotten.

De fyra före detta anställda anser att de blivit arbetsoförmögna på grund av de förhållanden som rått på arbetsplatsen, på BB och i ett arkivutrymme.

I båda fallen handlar det om fuktskador på byggnaden antingen via grunden och den höga grundvattennivån, eller via läckande tak som i sin tur lett till mögelproblemen. Mögelproblemet har i sin tur lett till bland annat astmatiska symptom hos de anställda.

Problemen kända länge

Arbetsgivaren har inte enligt de anställdas advokat, Vesa Laukkanen tagit problemen på allvar, åtminstone inte så länge de fyra varit anställda.

Taket har läckt i olika repriser sedan 70-talet och problemen i arkivutrymmena har varit kända under hela 90-talet.

Arbetsgivaren har enligt Laukkanen en ständig plikt att se till att förhållandena på en arbetsplats är sådana att de inte leder till att personalen insjuknar.

Det är enligt advokaten otroligt att det på en arbetsplats med 1 200 anställda inte finns en heltidsanställd person med uppdrag att sköta arbetarskyddet.

Sjukdomssymptom avgörande
Det som är avgörande när man skrider till åtgärder är när folk börjar få sjukdomssymptom, då måste folk flyttas till en trygg omgivning.

Även om det innebär stora tekniska och ekonomiska problem att åtgärda brister är det inte ett skäl för att låta bli, sade Laukkanen vidare.

Han medgav att reparationer nog gjorts sent om sider i vissa fall, men att de har varit bristfälliga och att det inte hjälper att dra ny målfärg på väggarna när problemet ligger i tak- och golvkonstruktionerna.

"Kraven för höga"
Advokat Vesa Laukkanen gick i sin plädering igenom alla de tio punkter som sjukhusets advokat Petteri Sotamaa anfört mot sjukhusets ansvar och han ansåg förstås att motpartens argumentering inte håller. Sjukhusets advokat Petteri Sotamaa godkänner inte i sak de krav som ställs på sjukhuset och ifall de godkänns är nivån för hög.

De fyra före detta anställda kräver ersättning för sveda och värk mellan 5 000 och 7 000 euro var och för bestående men, 10- 20 000 euro.

Den största summan gäller sammanlagt totalt 400 månaders lön för de anställda retroaktivt, plus ersättning för utebliven lön i framtiden fram till ordinarie pensionering.

Tre domare har varit engagerade i det här mycket omfattande målet och 58 vittnen har hörts. Domen faller den 16 maj.
(Av Sara Mannsén)