Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Gör din egen raseburgare

Från 2012
Uppdaterad 11.05.2012 13:47.
Raseburgaren ska serveras bland annat på restauranger
Bildtext Raseburgaren serveras bland annat på lokala restauranger
Bild: Yle / Robin Lindberg

Raseborgs nya kulinariska stolthet raseburgaren presenterades på tisdagen i Fiskars. Fiskburgaren kommer att serveras på lokala restauranger. Också skolbarnen i Raseborg kommer att få smaka på en variant av raseburgaren.

Yle Västnyland fick receptet till raseburgaren av kocken Lasse Lundqvist från föreningen Gastro Nostra.

Raseburgare

1 gösfärsbiff / portion
1 speltbröd
Skivad bifftomat
Isbergssallad
Gurksallad
Chilimajonnäs


Gösfärsbiffen

500 g gösfilé
1 ägg
5 dl vispgrädde
15 g salt
200 g getost

Tärna gösfiléerna och salta dem. Sätt gösen i en mixer och tillsätt ägget och grädden. Mixa ihop det hela till en jämn massa.
Smula getosten och blanda den i gössmeten.
Forma lagom stora biffar av gössmeten och stek dem gyllenbruna i en stekpanna. Slutgrädda biffarna i 175 grader i ugn.
Lägg fiskbiffen i ett förgräddat speltbröd. Toppa biffen med tomatskiva, gurk- och isbergssallad samt chilimajonnäs. Servera.

Gurksallad
1 salladsgurka
½ dl crème fraiche
1 dl gräddfil
hackad gräslök
1 msk limejuice
(röd chilifrukt)
salt
vitpeppar

Skala gurkan lätt och skiva den i tunna skivor. Salta gurkskivorna och låt dem vattnas ur en stund.
Häll av vattnet och tillsätt crème fraiche och gräddfil. Krydda med vitpeppar, limejuice och gräslök. Om du vill kan du blanda i finhackad chilifrukt.

Chilimajonnäs
Smaksätt majonnäsen med chilipulver och cognac enligt egen smak och tycke. Kontrollera salthalten.

Smaklig måltid!