Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Islamofob och sannfinländare

Från 2012
Uppdaterad 12.09.2014 13:50.
Finnish defence league
Bild: YLE

Den islamfientliga rörelsen har kontakter till högsta politiska nivå i Finland. Sedan Spotlight började granska anti-islamismen och dess kopplingar till sannfinländarna har deras partikansli dragit öronen åt sig. Åtminstone en sannfinländare som varit aktiv inom Finnish Defence League har fått gå från partiet, och andra har uppmanats att ta avstånd från FDL för att undvika negativ publicitet. Se länklistan i slutet på artikeln.

Somliga av dem har väldigt tydliga kopplingar till Sannfinländarna.

FDL är inte kopplat till något parti, men på individnivå finns det länkar. Eftersom Facebook är Finnish Defence Leagues viktigaste kommunikationskanal, och man blir stödmedlem genom att gå in och trycka på gilla-knappen på FDLs facebooksida, så utgick Spotlights nätverksanalys från människor som varit inne på FDLs sida och antingen gillat, kommenterat eller länkat till sidan. Under de veckor vi följde med vad som hände på sidan, så var drygt 200 personer aktiva där.

Vid en närmare titt så är de en grupp med mycket täta kopplingar sinsemellan, de flesta är Facebook-kompisar med de flesta andra som är aktiva inom gruppen. Och somliga av dem har väldigt tydliga kopplingar till Sannfinländarna.

Soini inte islamfientlig

Partiledare Timo Soini meddelar via sin riksdagsassistent att riksdagsledamot Soini inte är islamfientlig, och att han därför inte kan kommentera den rörelsen. Soini säger att såväl han själv som det parti han leder förhåller sig positivt till alla religioner. Kort efter kontakten med Soini blir vi uppringda av
Matti Putkonen från sannfinländarnas partikansli. Han berättar för oss att vi har blivit lurade, och att inte en enda sannfinländare hör till Finnish Defence League.

-Om det finns en enda sannfinländare som medvetet har gått med i Finnish Defence League och fortfarande är med där, så är han eller hon inte medlem i vårt parti länge till, säger Putkonen, som kallar sig arbetare men sköter uppgifter som sköts av partisekreterare i andra partier. Han tillägger att Sannfinländarna anser att FDL är en farlig organisation.

Somliga pratar

En av de partimedlemmar som varit aktiv i FDL är Jani Viinikainen från Kangasala, suppleant i sannfinländarnas distriktsstyrelse i Birkaland. Han har redan tidigare blivit varnad av partiet för att han startat homofoba och zigenarfientliga grupper på Facebook. Så sent som den sista mars i år har han varit aktiv på FDLs Facebooksida. Viinikainen säger att det han skrivit på sidan har varit hans egna åsikter, och att han inte vill blanda in partiet i dem.

En annan vars namn figurerat i FDL-sammanhang är Sannfinländarnas lokalordförande i Tusby,
Heta Lähteenaro. Men hon säger sig bara ha tittat på sidorna för att hon har kompisar som är aktiva där.
Lähteenaro säger att när hon fick veta mer om rörelsen så insåg hon att den är för radikal för henne.

Jarmo Kyyrö sitter i sannfinländarnas distriktsstyrelse i Norra Savolax, och också han har varit inne på Finnish Defence Leagues sidor och röstat, kommenterat och gillat. Men han kommenterar överhuvudtaget inte FDL. Han säger att han inte är medlem, och att han inte har någon åsikt om organisationen.

Också han har varit inne på Finnish Defence Leagues sidor och röstat, kommenterat och gillat

Ulla Pyysalo jobbar som riksdagsassistent för sannfinländarnas andra viceordförande Juho Eerola. Hon blev
rikskändis efter att det kom ut att hon sökt medlemsskap i den nazistiska Nationella Motståndsrörelsen.
Också hennes namn har figurerat på Finnish Defence Leagues sidor. Hon medger att hon själv gått med i
gruppen, men hoppat av när hon insåg att det kan leda till negativ publicitet. Pyysalo tillägger i alla fall att
hon tycker att de flesta inläggen på FDLs sida har varit sakliga.

Efter Spotlight 3.5.2012 (Det nya religionskriget) har åtminstone en sannfinländare meddelat offentligt att hon också är medlem i FDL. Sari Karlström från Jakobstad skriver på sin blogg att om hon får gå från partiet på grund av detta så kanske hon hade valt fel parti.

Andra tiger

Andra partimedlemmar som har varit aktiva på FDLs sidor väljer en annan taktik. De vägrar helt enkelt att svara på Spotlights samtal.

Den sannfinländska kommunalpolitikern Tommi Rautio (som ville ge pizzeriaskytten i Uleåborg en medalj) svarar inte när Spotlight ringer, men undrar sedan på sin Facebooksida vad vi kan tänkas vilja honom. Rautio har bl.a. skrivit på Facebook att ju längre muslimer studerar vid västerländska universitet, desto effektivare och aktivare är de i kampen mot oss.

En annan sannfinländare som väljer att försöka tiga ihjäl saken är Pasi Turunen från Jyväskylä. Han var kandidat för sannfinländarna i det senaste riksdagsvalet men blev inte invald. Eftersom han varken svarar i telefon eller ringer tillbaka, så är vi också här hänvisade till det Turunen har skrivit på Facebook.

Till exempel med sin kommentar till att Mohammed Merah – massmördaren i Toulouse – hade blivit skjuten av polisen, visar Pasi Turunen tydligt var han står. Han skriver att Merah borde lindas in i bacon, blötläggas i svinblod och begravas med slaktavfall från svin, så att han inte skulle komma paradiset.

En fick gå

En före detta sannfinländare som är aktiv inom FDL är författaren Klaus Elovaara. Han var uppställd som kandidat i riksdagsvalet 2007. Hans dotter Tiina Elovaara är kommunalpolitiker i Tammerfors, och arbetar som riksdagsassistent. Hon kandiderade för sannfinländarna i riksdagsvalet 2011, men blev inte invald. Klaus Elovaara är en av de finländare som fick ta emot den norska massmördaren Anders Behring Breiviks manifest per e-post. Och trots att Defence League-rörelsen är uttalat antinazistisk, så har Elovaara valt att ta sitt Facebooknamn efter den ökända belgiska ss-mannen Leon Degrelle. Leon Degrelle är ett namn som ofta figurerat på FDLs sidor, och han säger öppet att han är aktiv inom gruppen. Klaus Elovaara fick sparken från Sannfinländarna den sista mars i år. Varken Elovaara eller Sannfinländarna vill diskutera saken offentligt.

Mer än bara FDL

Den islamfientliga rörelsen i Finland är större än bara Finnish Defence League. Det finns både individer och organisationer som inte har formella kopplingar till FDL men som ändå är inne på samma linje. Filosofie licentiat Jussi Jalonen vid Tammerfors Universitet har skrivit om de islamfientliga kretsarna i Finland och Europa i boken ”Suomi, Terrorismi, Supo”.

-Kring 2006-2007 började organisationen Suomen Sisu ändra sin retorik till en mera trendriktig, kontinental anti-islamism och aktivt sprida den ideologin. Sedermera har Suomen Sisu så gott som helt uppgått i Sannfinländarna, säger Jalonen.

Han ser många likheter mellan sannfinländarnas och Suomen Sisu- medlemmarnas retorik och de stora internationella islamfientliga aktörernas budskap. (se länksamlingen nedan).

-Jag tycker att den här finländska subkulturen är en sorts metastas av den internationella islamfientliga rörelsen. De lägger fram samma nyheter, t.ex. om en muslim begår ett brott någonstans i Europa, säger Jalonen.

Olli Immonen är en av de Suomen Sisu-medlemmar som blev invalda i riksdagen. På Suomen Sisus diskussionsforum bad Immonen i februari om information om FDL. Han berättade också att han tycker att mediabilden av EDL är felaktig, och säger att han gärna står för den åsikten om media hör av sig.

på Homma
Bildtext Olli Immonens skriverier på webbforumet Homma.
Bild: YLE

Men när Spotlight kontaktar Immonen, så är det annat ljud i skällan. Han drar sig ur den redan bokade intervjun, med motiveringen att Yle ändå inte kan behandla islamfientligheten neutralt, eftersom lagstiftningen påbjuder att vi ska verka för mångkulturalism. Immonen hälsar i alla fall per e-post att han inte tycker att islamkritiska organisationer är något problem. Däremot tycker han att islamiseringen av Europa är en av de största utmaningarna i dagens västerländska samhälle.

Han tycker att islamiseringen av Europa är en av de största utmaningarna i dagens västerländska samhälle

Mera Sisu i Sannf

Forskare Jussi Jalonen förutspår att om de tidigare Suomen Sisu-aktiva stiger inom partihierarkin, så kommer sannfinländarna att bli en allt mer urban och stads- eller förortspopulistisk rörelse. Det skulle leda till att partiet blir en tydligare högerradikal organisation (jfr. Sverigedemokraterna).

Den utvecklingen har redan startat. I början av maj meddelade sannfinländarna att Matias Turkkila (Homma-forums grundare, står Suomen Sisu-kretsen nära) blir chefredaktör för sannfinländarnas partitidning. Det återstår att se om Jalonen blir sannspådd.
Marko Hietikko
Spotlight torsdag 10.5 kl.21.30 i YLE Fem.

Länkar:

2006
Texten är publicerad 19.6.2006 och handlar om en undersökning angående hur korrumperade de muslimska poliserna i Storbrittanien är.
Ämnet behandlades på flera olika islamofoba bloggar. Som exempel kan vi nämna "Militant Islam
Monitor" -bloggen som tog upp korruptionen bland muslimska poliser samma dag som Halla-aho
Militant Islam Monitor-bloggen
Varken Halla-aho eller Militant Islam Monitor nämnde polisens förtydligande insändare till Guardian:
Polisens insändare i Guardian
Sättet att ta upp samma nyheter i alla islamfientliga forum pågår fortfarande. Dessa texter från 2011 handlar om hedersmord:
Halla-ahos artikel om hedersmord
Artikel om hedersmord på jihadwatch
I följande text hänvisar Jussi Halla-aho öppet till Gates of Vienna-bloggen:
Halla-aho och Gates of Vienna-bloggen
2007:
Halla-aho om "dhimmi"
I denna text använder Halla-aho ordet "dhimmi", som är mycket vanligt i den islamofoba debatten. Ursprungligen kallade man de kristna och judar som levde under beskydd i muslimska stater för dhimmi, men används i dag i den islamfientliga världen om alla dem som anses vara för släpphänta gentemot islam. Ordets nuvarande betydelse kommer från författaren och islamkritikern Bat
Ye'or, eller Gisèle Littman. Halla-aho citerar henne i sin text.
Dhimmi är också ett allmänt förekommande ord på bloggen Gates of Vienna. Nedan två exempel:
Dhimmi på bloggen Gates of Vienna
Ett till exempel om dhimmi

Förrädare:

Tanken att det finns "kulturmarxister" som medvetet har öppnat portarna till Europa, och genom sin invandringsvänliga politik bidragit till att Europa är på väg att bli en muslimsk världsdel är ett av de centrala fundamenten i den islamfientliga ideologin. Massmördaren Anders Behring Breivik skriver följande i sitt manifest:
"Multiculturalism (cultural Marxism / political correctness), as you
might know, is the root cause of the ongoing Islamisation of Europe
which has resulted in the ongoing Islamic colonisation of Europe
through demographic warfare (facilitated by our own leaders)."
Nedan Jussi Halla-ahos tolkning av samma tema:
Halla-aho om mångkulturalism
"Marksilainen fragmentti on keksinyt, että kunhan Eurooppaan saadaan
tarpeeksi tummaihoisia ihmisiä, tuloksena on kukkaisa idylli, jossa
mausteet tuoksuvat, rummut soivat ja veljeys vallitsee. Lopulta
kaikille käy huonosti. Länsi-Eurooppaa hallitseva marksilainen juntta
voi vielä jonkin aikaa elää haaveissaan ja irti katujen
todellisuudesta."
Halla-aho om tolerans
"Nykyisenkaltaisen "suvaitsevaisuuden" ongelma on siinä, että se
palvoo eksotiikkaa ja erilaisuutta itseisarvoina. Euroopan
väestökehitys johtaa siihen, että tämän vuosisadan lopulla useissa
Euroopan maissa on muslimienemmistö. Minun tuskin tarvitsee selittää
kenellekään, mitä Euroopalle ja sen arvoille tuolloin tapahtuu. Meidän
ei kuitenkaan tarvitse odottaa niin kauan, sillä 1900-luvulla
rakennetun, tasa-arvolle ja ihmisoikeuksille perustuvan eurooppalaisen
yhteiskuntajärjestyksen alasajo on jo alkanut. Me teemme sen itse."

Eurabia:

Myten om Eurabia, det vill säga att muslimerna för ett demografiskt krig i Europa, eftersom deras familjer är större och barnen fler, förekommer på flera olika håll i Halla-ahos texter. Framtidsvisionen för dem som tror på Eurabia är att muslimerna snart är i majoritet i Europa, och tar över:
Halla-aho om Eurabia
"Ylläoleva kuva esittää sitä Eurooppaa, jonka me jätämme lapsillemme
ja lapsenlapsillemme. Näin uskon ja pelkään minä, näin uskoo ja toivoo
imaami, ja näin ennustaa globaali empiria sekä Euroopan demografinen
kehitys. Länsimaisen sivilisaation osaksi ei ole tullut tehdä valintaa
sodan ja rauhan välillä. Sen on valittava sodan ja tuhoutumisensa
välillä. Jumalaa monikultturisteilla ei ole, mutta mitä he sanovat
lapsilleen sitten, kun pimeys on laskeutunut?"
Här en jämförelsetext från Gates of Vienna:
Text från Gates of Vienna
I länken nedan förutspår Halla-aho hur det kommer att gå för Sverige:
Halla-aho om utvecklingen i Sverige
"Jos ulkoinen muuttovirta säilyisi vähintään nykyisellä tasolla,
hieman alle 100 000 vuodessa, ja jos ruotsalaisten määrä pysyisi
vakiona, Ruotsi saisi pelkällä siirtolaisuudella muslimienemmistön 104
vuodessa. Tämä arvio on kuitenkin radikaalisti väärä. Ruotsalaisten
määrä ei pysy vakiona, sillä ruotsalaisnainen synnyttää keskimäärin
1,8 lasta. Jokainen ruotsalaissukupolvi on edellistä pienempi."

Våldtäkter och islam:

Våldtäkter som begåtts av invandrare är ett centralt tema i den islamofoba debatten. I olika bloggar presenteras de som oundvikliga följder av den muslimska kulturen. Dessa våldtäkter är symboliskt laddade brott vilket ytterligare ökar deras propagandavärde. Den symboliska bilden är ett Europa som blir våldtaget av islam.

Först ett par exempel från Gates of Vienna:
Våldtäkter och islam 1
Våldtäkter och islam 2

Och sedan Halla-ahos texter:
Halla-aho om våldtäkter 1
Halla-aho om våldtäkter 2

En mycket typisk term i den islamofoba retoriken är "cultural enrichment", eller "rikastus" som Halla-aho säger:
Halla-aho om kulturell rikedom
Intervju med EDL-anhängare /YouTube:
EDL anhängare på YouTube
Musikvideo gjord av samma intervju / YouTube:
Musikvideo av EDL-intervjun

Mer om ämnet på Yle Arenan