Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Dalsbruksborna vill ha kvar kommunens administration

Från 2012
Uppdaterad 10.05.2012 17:37.
Bild: YLE/Monica Forssell

I Dalsbruk väcker planerna på att flytta Kimitoöns administration från Dalsbruk till Kimito, bestörtning.

- Varför ska allting flyttas till Kimito? Ska ingenting bli kvar i Dalsbruk ? Och varför överger man något man nyligen reparerat för dyra pengar? Det här är några av de frågor som Dalsbrukborna nu ställer sig.

Förslaget är att Kimitoöns förvaltning och en del av utvecklingsavdelning flyttar från Dalsbruk till Kimito. En del av de tjänstemän som i dag jobbar i ämbetshuset i Dalsbruk föreslås också flytta till det så kallade DIT-centret i Dalsbruk.
Avsikten är att tömma ämbetshuset i Dalsbruk och sälja hus och tomt till någon kommersiell aktör. Byggnadstillsynen och socialenheten skulle enligt förslaget stanna i Dalsbruk, medan de övriga tjänsterna planeras flytta till Kimito.

Kommunstyrelsen gav i går grönt ljus åt planerna, men efter omröstning. Rösterna föll 5-2. De som röstade mot förslaget var Börje Salonen (SDP) och Kurt Tuominen (Vf). Två styrelsemedlemmar (Eva-Stina Hellbom och Kenneth Lindroos) röstade blankt.
Kommunstyrelseordförande Mårten Nurmio säger att det finns behov av att effektivera verksamheten och att en smidigare organisation är en förutsättning för att Kimitoön ska fortsätta som egen kommun.

Ärendet ska ännu behandlas i kommunfullmäktige, som tar det slutliga beslutet.