Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hälsofarliga kemikalier samlas i naturen

Från 2012
Uppdaterad 29.05.2012 10:58.
Yle Nyheter TV-nytt inslag: Klädkemikalier samlas i naturen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Kemikalier som finns i allt från regnkläder till Teflon-pannor samlas i naturen och kan hållas kvar där länge. Ämnena riskerar att vara farliga för både djur och människor - åtminstone i höga doser. Det uppger Institutet för hälsa och välfärd THL.

Visst är det praktiskt med regnkläder som andas så att det inte bildas kondens på insidan. Eller med möbler som stöter bort smuts och fukt. De här egenskaperna är oftast möjliga eftersom produkterna innehåller så kallade perfluorerade kemikalier.

Men de här kemikalierna lossnar med tiden - särskilt då produkterna tvättas eller slängs bort. Det leder till att stora mängder konstgjorda molekyler slutligen hamnar i naturen, till exempel via avloppsvattnet.

En av de vanligaste ämnena heter perfluoroktansyra (PFOA) och det kan räcka tiotusentals år för den att brytas ned. Det resultatet har forskare vid Helsingfors universitet kommit fram till efter att ha analyserat vatten från Östersjön. Samtidigt kullkastades flera tillverkares påståenden om att kemikalien skulle försvinna på bara några år.

Kemikalierna finns i oss alla

Alla finländare har i dagens läge mer eller mindre perfluorerade kemikalier i blodet. Enligt enhetschef Hannu Kiviranta på Institutet för hälsa och välfärd beror det främst på att vi har ätit fisk som har fått ämnena i sig. Möjligen kan man också exponeras via luften och huden.

Kiviranta betonar ändå att halterna tills vidare är ganska små och att det därför troligen inte är så farligt för oss människor. Men i djurförsök har testade djur fått flera allvarliga symptom - bland annat förhöjd cancerrisk, nedsatt immunförsvar och hormonrubbningar.

Hur är det då möjligt att det finns skadliga molekyler i produkter som säljs i handeln? Tills vidare får företag inom EU ta fram och använda egna kemikalier i sina produkter utan att först få klartecken av myndigheter. Vissa av de riskabla kemikalierna har blivit förbjudna, men inte alla. Det kan nämligen ta lång tid för samhället att upptäcka att man måste svartlista dem.

Ljusare framtid?

Inom några år är det ändå meningen att nya kemikaliers miljö- och hälsoeffekter ska testas innan de släpps ut på marknaden. Det sker när bestämmelserna i EU:s kemikalielagstiftning Reach börjar tillämpas fullt ut.

Reach-lagstiftningen trädde i kraft år 2007, men tas i bruk stegvis. Det kan räcka ytterligare fem år innan hela processen är slutförd.

EU:s kemikalielagstiftning förutsätter också att informationen om vad olika produkter innehåller ska bli mer detaljerad och att farliga kemikalier helt ska slopas. Många företag försöker dessutom aktivt hitta miljövänligare alternativ.