Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putins första vecka

Från 2012
Uppdaterad 15.05.2012 09:20.
Vladimir Putin
Bild: Reuters TV

Vladimir Putin har sin vana trogen varit hyperaktiv den första arbetsveckan. Den nygamle presidenten har bombarderat medborgarna med ekonomiska och politiska signaler. Det viktigaste signalskottet sköts inne på en stridsvagnsfabrik vid Uralbergen.

Det har minst sagt varit en intensiv första arbetsvecka för Rysslands nygamle president Vladimir Putin. På måndagen svor han presidenteden. Samma kväll firade han med att debutera som ishockeystjärna i en match mellan två veteranlag. Putin gjorde mål redan i första bytet. Dessutom avgjorde han matchen med en iskall straff. I verkligheten var Putin sämst på plan. Han lärde sig skrinna för ett år sedan - och det syns. Men det sorgliga var hur de sovjetiska veteranstjärnorna som Fetisov, Kasatonov och Makarov reagerade när Putin fick pucken.

I ett slag bytte de gren och började spela curling, ingen vågade göra något annat än att sopa isen ren så att Putin skulle hitta nätet. Inte undra på att många såg matchen som ett tecken på hur Ryssland snart blir Vitryssland. Även där fryser medspelarna till is när hockeyälskaren och presidenten Lukasjenko glider in över den blå linjen.

På onsdagen tog Putin emot militärparaden på Röda torget. På kvällen pratade han med Barack Obama i telefon. Strax därefter meddelades att Putin inte åker till G8-mötet i USA. Istället åker permiärminister Medvedev. Putin är upptagen med regeringsbildningen. Men mest upptagen är han med att skriva direktiv till den nya regeringen.

Putin vill se 50 000 nya yrkessoldater varje år de närmaste fem åren, han vill skapa 25 miljoner nya jobb på åtta år, han vill fördubbla lönerna till år 2018, han vill att utländska företag ska bygga de ryska vägarna, han vill utveckla Sibirien, han kräver att köerna till daghemmen minskas, han vill sänka priset på en kvadratmeter bostadsyta med 20 procent, och han vill se till att medellivslängen blir 74 år inom sex år. Och det här är bara några exempel. Men ingenstans i direktiven står det på vilket sätt stackars Medvedev och hans regering ska förverkliga de här ädla målen.

Tackade stridsvagnsfabriken för stöd

På torsdagen satte sig Putin på flyget till Uralbergen. Troligtvis var det en reaktion på de demonstrationer i huvudstaden som aldrig vill ta slut. Polisen i Moskva har varit på helspänn efter sammandrabbningarna med demonstranter söndagen den 6 maj. Polisen har överreagerat på minsta lilla kritik mot Putin. Den som gick runt med ett vitt band, symbolen för kampen mot valfusket, hade stor risk att bli anhållen. Katt och råtta leken slutade i en park där några aktivister slog läger. Ett läger som har fått fler och fler anhängare.

I det här läget behövde Putin visa att det också finns de som aktivt stöder honom. Så han valde att göra sin första arbetsresa till stridsvagnsfabriken i Nizjnij Tagil. Den här fabriken gav Putin ett stort stöd i valkampanjen. Arbetsledaren Igor Cholmanskich blev rikskändis i december när han i det årliga tv-sända "samtalet med Putin" vände sig till premiärministern, inte med en fråga - utan med sitt stöd.

Arbetsledaren sade att han var beredd att ta med sig några riktiga karlar från fabriken och komma till Moskva för att täppa till truten på de som demonstrerar mot valfusk och mot regimen.

Cholmanskich och hans pansarvagnar behövde aldrig göra resan till Moskva. Istället kom nu Putin till fabriken för att personligen tacka för stödet. Och han kom inte tomhänt.
Putin träffade arbetskollektivet inne i fabriken. Bakom dem, på det rullande bandet stod en rad T-90 stridsvagnar. Vagnar som går på export till Algeriet. För den ryska militären vägrar köpa dem. De ryska generalerna klagar på kvaliteteten. Men framför tevekamerorna ville man inte ta upp det lilla problemet. Istället var det viktigt att tacka varandra och visa att Putin har arbetarnas stöd. En bild som minst sagt förstärktes av pansarvagnarna i fonden.

Inte heller Putin ville köpa några T-90 stridsvagnar. Men han lovade att fabriken ska få en nyckelroll i moderniseringen av den ryska militären. Till att börja med ska fabriken modernisera 360 stycken T-72 vagnar. Ett kontrakt värt 500 miljoner euro de närmaste tre åren.

"Oppositionens arbete att ropa"

Till sist tog den legendaariske arbetsledaren Igor Cholmanskich till orda:

- Oppositionen ropar bara om valfusk, sa han. Om att ingen röstade på Putin, men hur är det möjligt, vi alla här på fabriken röstade ju på Putin.

- Det är deras arbete, att ropa det, svarade Putin.

Indirekt förklarade Putins svar orsaken till oppositionens missnöje. Det är ett arbete. Och för ett arbete är det alltid nån som betalar.

Det här var inte första och säkert inte sista gången som Putin ger antydningar om att alla de som går ut på gatan för att demonstrera får lön för det. Ett tecken på hur dåligt han känner till det samhället han är vald att regera över som president.

I söndags gick omkring 15 000 personer ut på gatorna i Moskva. Helt frivilligt utan arvoden från den amerikanska ambassaden. De hörsammade bara ett förslag från några kända ryska författare. Man ville kontrollera ifall det är okej för en moskvabo att fritt promenera omkring i den egna staden. Med eller utan ett vitt band.

Aktivisterna som håller läger i parken har heller inga planer på att ge upp. Troligtvis stannar de kvar tills nästa stora marsch i Moskva den 12 juni. En marsch som åtminstone jag hoppas arrangeras av någon annan än vänsterradikalen Sergej Udaltsov. För så länge revolutionären Udaltsov går i första ledet kommer sammandrabbningarna med polisen att fortsätta.

Av Anders Mård