Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sarkozy lämnade över till Hollande

Från 2012
Uppdaterad 15.05.2012 21:13.

Socialisten François Hollande tog i dag över som Frankrikes president efter Nicolas Sarkozy.

Den 57-årige François Hollande togs emot i Elyséepalatset av Sarkozy som - likaså 57 år gammal - lämnar presidentposten efter fem år.

Stort ögonblick

I Frankrike var detta ett stort ögonblick där flera tv- och radiokanaler sände ceremonierna direkt.

På ett kafé i Paris östra stadsdelar följde kunderna förväntansfullt tv-sändningen.

- Jag är glad för att Frankrike får en ny president. Det innebär förändring vid makten, säger Patricia. Tillsammans med vänner står hon i baren på kaféet Haltes des Taxis i Paris sydöstra delar och tittar på direktsändningen av ceremonin. Kunden Jean-René nickar instämmande och säger att ceremonin är en viktig symbol för demokrati. - Den ger hopp om framtiden, tycker han.

Den nye presidenten allvarsam

François Hollande såg lugn men allvarsam ut när han i morse anlände till den röda mattan som låg utrullad på Elyséepalatsets innergård. Efter att ha gått upp för trappan togs han emot av sin företrädare Nicolas Sarkozy. De båda hälsade med ett respektfullt handslag.

När den nye presidenten senare höll sitt tal i den Gyllene salen där hela 400 gäster lyssnade bevarade han sitt lugn och allvar. - Jag kommer genast att arbeta med de problem som är viktigast. Men jag kommer inte att bestämma överallt eller över alla, sade François Hollande.

Även om presidenten har stor makt i Frankrike ville Hollande visa att både rättsväsende och media kommer att få verka oberoende.
Hollande markerar därmed att han kommer att utöva sin makt på ett nytt vis än Sarkozy som ofta beskyllts för att ha lagt beslag på all makt i landet.

Förändring genast

På baren Haltes des taxi upprepar någon Hollandes slagord under valkampanjen: "Le changement c’est maintenant" som betyder ungefär "Förändringens stund är inne". Nu har François Hollande det svåra uppdraget att förändra Frankrike. - Kunden Patricia tror det kommer att bli tufft. - Det kommer nog att bli mycket svårt med tanke på krisen, säger hon.

När Sarkozy kom till makten 2007 kunde Frankrike räkna med en tvåprocentig ekonomisk tillväxt. I dag befinner sig landet i sin allvarligaste ekonomiska kris sedan efterkrigstiden. Arbetslösheten har skjutit i höjden och landet räknar nu 4,5 miljoner arbetslösa.
Jean-René på kaféet hoppas att den nye presidenten ska råda bot på arbetslösheten och att köpkraften kan öka. - Fast framför allt hoppas jag att Hollande inte skär ned på landets sociala skyddsnät.

Johan Tollgerdt, Paris