Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Antagningen till högskolorna förnyas

Från 2012
Uppdaterad 16.05.2012 15:27.
Unga studerande lyssnar
Bild: Bild: Yle

Högskolornas antagning av studerande förnyas. Regeringen föreslår att hela antagningsförfarandet till både universiteten och yrkeshögskolorna förnyas i början av år 2014. Då ska en enda riksomfattande ansökan gälla alla högskolor.

Yrkeshögskolornas fyra elektroniska ansökningssystem och universitetens egna elektroniska ansökningssystem slås samman till ett gemensamt system.

Den som ansöker om en studieplats ska enligt förslaget ställa sina ansökningsobjekt vid yrkeshögskolor och universitet i prioritetsordning i den gemensamma ansökan. Varje sökande får bara ta emot en plats.

Målet är fler unga studerande

Regeringen gav riksdagen en proposition om ny högskoleantagning i dag. Målet är att allt fler ska börja studera så snabbt som möjligt efter gymnasiet.

Man vill också att så många som möjligt av dem som söker till sin första studieplats som leder till högskoleexamen ska antas av högskolan.

Följande år kommer reformen att fortsätta. År 2015 är det tänkt att det bara är personer som inte tidigare har avlagt högskoleexamen i Finland eller tagit emot en studieplats som ska få använda det gemensamma ansökningssystemet. Då införs andra skilda antagningar för studerande som vill byta linje eller utexaminerade som vill studera något nytt ämne.