Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Eurokrisen dominerar G8-gruppens möte

Från 2012
Uppdaterad 19.05.2012 05:19.
Yle Nyheter TV-nytt inslag: Svenska Yles USA-korrespondent Mette Nordström om G8 - Spela upp på Arenan

Stormaktsledarna i G8-gruppen inleder ett två dagar långt möte på Camp David i USA. Det är första gången som president Obama bjuder utländska gäster till det amerikanska presidentresidenset. Och trots att man har en lång rad samtalsämnen är det ett som dominerar, och det är den ekonomiska krisen i Europa.

- USA vill ha ett starkt Europa med ekonomiskt tillväxt, ett Europa som kan agera effektivt runt om i världen, säger president Obamas ekonomiska rådgivare Michael Froman, som också har lett förberedelserna inför G-8 mötet. I Washington oroar man sig över vilka effekter eurokrisen kan få för den hackiga amerikanska ekonomin och för president Obamas chanser att bli återvald.

Froman vill ändå inte ge några goda råd. Han säger i stället att USA genom president Obama främst har delat med sig idéer och erfarenheter av hur USA har tacklat sina ekonomiska problem.

När G8-länderna samlas till sitt årliga möte, den här gången i det amerikanska presidentresidenset Camp David i Maryland, har eurokrisen redan krävt sina politiska offer. Till nykomlingarna på den här arenan hör nu Frankrikes president Francois Hollande och Italiens premiärminister Mario Monti. Diskussionerna ska handla om också andra brännande frågor än Europa; det gäller allt från arabrevolterna till läget i Burma, men det är ingen som väntar sig stora genombrott. Samtalen betraktas närmast som ett tillfälle att försöka sammanjämka åsikterna mellan de åtta länderna .

Förberedelserna har ändå inte varit helt utan bakslag. Rysslands president Vladimir Putin lämnade återbud och skickar premiärminister Dmitrij Medvedev i stället. Men det var uttryckligen med tanke på de informella samtalen med Putin som USA sägs ha ändrat mötesplatsen från Chicago till Camp David. Och trots att det är första gången som en rysk president uteblir från ett G8-möte förnekar Vita Huset ändå att det skulle vara problem i relationen till Ryssland.

- Man skall inte övertolka president Putins beslut att stanna i Moskva och jobba med regeringsbildningen, säger Froman, och försäkrar att Obamaadministrationen har mycket nära kontakter till ledarskapet i Kreml.

Mette Nordström, Washington