Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fenomenet sydösterbottenderby

Från 2012
Bildtext Nästan fullsatt på Mosedalen.

Sporting Kristina tog steget upp till division 2 efter en paus på över tio år förra såsongen. Det här ledde till att många fans kunde igen börja sukta över att få möta den bittra rivalen Närpes Kraft.

Torsdagen den 17 maj var dagen äntligen här då lagen för första gången den här säsongen skulle möta varandra i Närpes. Trots att vädret inte var det bästa och att Finland samtidigt spelade sin ödesmatch mot USA i kvartsfinalerna i ishockey-VM, hade ändå nästan 1 000 åskådare tagit sig till Mosedalen i Närpes för att följa med division 2-fotboll. Om man jämför med publiksiffrorna i ligamatcherna dagen innan hade derbyt nästan lika många åskådare som de flesta ligamatcherna.

För såväl spelare som fansen är derbymatcherna alltid roliga tillställningar. Jens Nygård, som har flera års erfarenhet av ligafotboll i VPS, återvände i år till Närpes Kraft och enligt honom är det alltid litet extra att få spela derbymatcher.

- Man märker att det betyder mycket för fansen och det är lite extra spänning i luften. Samtidigt måste man själv kunna njuta av det och spela avslappnat.

Janne Karv, Sporting Kristina supporter sedan 1994, skickar däremot en liten pik till motståndarfansen.

- Det är bra att Närpesborna också får uppleva sådana här riktiga publikfester någon gång. I Kristinestad är vi vana med att man stöder sitt lag.

Genom historien har det funnits en fotbollstradition i sydösterbotten och på 1970-talet kunde det vara till och med 3 000 åskådare på derbymatcherna mellan Sportings företrädare Lappfjärds BK och Kraft.

- Av någon anledning är fotbollen populär här i sydösterbotten och för vår del fick den här fankulturen en nystart då vi spelade kval mot Nokia förra säsongen, säger Sporting Kristinas anfallare Peter Grannas.

Men vad beror det på att en division 2 match drar nästan lika många åskådare som ligafotbollen?

- Det finns vissa bra individer som har dragit igång det här och fått med mycket annat folk som har tyckt att det är roligt. Man har gjort det till en rolig grej helt enkelt, säger Karv.

Anders Åström har endast missat en Krafts match under de 40 år han har varit supporter och då var det på grund av sjukdom. Hur orkar han år efter år komma på matcherna?

- För att Kraft är Kraft. Nu har vi ju Sporting med oss också och det är väldigt inspirerande att de får lite konkurrens.

I derbyt erbjöd inte Sporting så mycket konkurrens, då hemmalaget Kraft tog en lätt seger med 3-1, men enligt Peter Grannas var man bättre på en sak.

- Vår publik var bättre, så den matchen vann vi i alla fall.