Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Chen anlände till USA

Från 2012
Uppdaterad 20.05.2012 07:16.
En lycklig Chen anlände till New York med sin familj
Bildtext En lycklig Chen anlände till New York med sin familj
Bild: EPA/RAMIN TALAIE

Den kinesiske aktivisten Chen Guangcheng har anlänt till New York för att starta ett nytt liv i USA. Chen och hans familj landade i New York natten mot söndag finsk tid.

Den självlärde och blinde juristen gav ett kort tal vid ankomsten där han tackade USA för att fått komma. Han tackade också Kina för att hans ärende skötts med "behärskning och lugn".

Chen sade att Kina lovat att skydda hans medborgerliga rättigheter, och han tror att den kinesiska regeringen kommer att hålla sitt löfte.

- Jag tror att löftet är äkta och att de inte ljuger, sade Chen.

Chen ska nu studera juridik vid universitetet i New York där han blivit erbjuden en studieplats.

- Jag hoppas att alla arbetar tillsammans med mig för att befrämja rättvisa och ärlighet i Kina. Jämlikhet och rättvisa har inga gränser, sade Chen.

De kinesiska myndigheterna tillät Chen att lämna Kina efter att hans situation blev känd internationellt då han rymde från sin husarrest till den amerikanska ambassaden i Peking för några veckor sedan.

Chen har protesterat mot tvångsaborter och -steriliseringar som sker i Kina till följd av enbarnspolitiken. Chen satt i fängelse i fyra år och frigavs 2010. Efter det här satt han i husarrest tills han lyckades rymma till amerikanska ambassaden.

(Reuters, AP, Yle)