Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Blåmusslor odlas utanför Hangö och Bromarv

Från 2012
Uppdaterad 21.05.2012 12:36.
Blåmusslor
Bildtext Blåmusslor
Bild: Yle

Blåmusslor som lever på rep utanför Hangö och Bromarv ska förhoppningsvis få Östersjön att må litet bättre.

Yrkeshögskolan Novia är en av parterna som är med i ett projekt som startat för att undersöka om det går att rena Östersjön med hjälp av musselodlingar.

Specialforskare Patrik Krafvelin vid forsknings- och utvecklingsinstitutet Aronia berättar att några rep med musslor ska sänkas ner väster om Hangö där det finns tillräckligt med salt i vattnet.
-Salthalten minskar inåt Finska viken, i Tvärminne och Ekenäs skärgård är salthalten mindre och då tar det längre tid för musslorna att växa.

Specialforskare Patrik Kraufvelin.
Bildtext Specialforskare Patrik Kraufvelin.
Bild: YLE/Marica Hildén

Kropparna tar upp näringsämnen
Det är blåmusslor som ska sättas ut på olika områden i Östersjön. Musslorna sätter sig på rep där de växer och binder näringsämnen i sina musselkroppar. Musslorna får växa i två år innan de skördas och då följer näringsämnen med.

Det är inte bestämt vad som sedan sker med musslorna. Projektdeltagarna ska ta reda på om det lönar sig att göra musslorna till exempelvis till hönsfoder eller om de är bättre som biogas. De blir i alla fall inte mat åt människor.
Aronia och Novia sätter ut de första repen med musslor i slutet av juni, hösten 2013 klarnar det om det lönar sig med större odlingar. Patrik Krafvelin berättar att i Sverige så finns det odlingar som är sju kvadratkilometer stora.

-De kan inte vara allt för nära varandra för då konkurrerar de med varandra och musslorna växer långsammare. Utanför Hangö och Bromarv ska vi pröva var de växer snabbast. Odlingarna kommer att finnas på mellan en och tio meters djup, vi måste också ta reda på vilken höjd det lönar sig att odla musslorna.

Odlingarna ska markeras så att både forskare och båtfolket vet var de finns.

Problem under odlingarna?
I det här projektet ska forskarna också ta reda på om musslorna påverkar vattensystemet, berättar patrik Kraufvelin.

-Det kan bli problem under odlingarna på grund av musslornas avföring, så vi ska ta reda på om odlingarna har en positiv effekt eller om de kan vara negativa. Är det alls värt satsa på detta.

Kraufvelin säger att han inte är överdrivet positiv till musselodlingen.
-Men det är värt att pröva på att då Östersjön mår dåligt. Det här räddar inte Östersjön, men det kan vara så att en investering i en musselodling kan vara bättre än att investera de sista slantarna i på kväverening.

Yrkeshögskolan Novia deltar i projektet tillsammans med deltagare i Sverige och Lettland. Projektet pågår till den sista december 2013.