Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Köpmannaförening vill ha trafik i Gamla stan vintertid

Från 2012
Uppdaterad 12.12.2014 16:38.
mellangatan i gamla stan i borgå
Bildtext Inga bilar sommartid är okay - vintertid är en annan sak, menar Borgå svenska köpmannaförening.
Bild: YLE/Stefan Härus

Ordförande Helge Karlsson och sekreterare Margaretha Rosqvist i Borgå sv. köpmannaförening

Programmet är inte längre tillgängligt

Borgå svenska köpmannaförening rf vill att trafiken återvänder vintertid till Ågatan och Mellangatan i Gamla stan i Borgå.

Att förbjuda biltrafik och genomfartstrafik sommartid är förståeligt på grund av det stora antalet turister som strövar längs gatorna. Vintertid är situationen en annan, menar föreningen i en skrivelse till stasdsplaneringsavdelning.

På området mellan gamla bron och Mannerheimgatan driver cirka 50 företagare verksamhet. Deras kunder är till vissa delar bilburna, varför föreningen nu föreslår, att Gamla Rådhustorget, Åborgstorget och gatorna kring före detta Simolins varuhus skulle stå till förfogande för parkering vintertid.

Borgå svenska köpmannaförening rf. konstaterar vidare, att ett eventuellt beslut om att gågatorna skulle förbli gågator året runt, förmodligen kommer att leda till att stadsdelens livskraft så småningom förtvinar och att området blir ett museiområde.

Trots att Krämaretorget med tiotals parkeringsplatser bara ligger hundra meter från butikerna, är det inte tillräckligt. Isynnerhet personer med handikapp är beroende av biltransport ända fram, konstaterar föreningens ordförande Helge Karlsson och sekreterare Margaretha Rosqvist i sin skrivelse till Borgå stads stadsplaneringsavdelning.

Köpmannaföreningen protesterar också mot att ett stort antal parkeringsplatser på den del av Ågatan som ligger på andra sidan om Mannerheimgatans bro eliminerats. Också här är det viktigt att kunder och bosatta kan hitta parkeringsplatser inom rimligt avstånd till service och bostäder.