Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Trähusen vid Åbolands sjukhus fortfarande rivningshotade

Från 2012
Uppdaterad 24.05.2012 11:26.
Gammalt empirehus står granne med Bryggmans Åbolands sjukhus.
Bild: Yle/Peter Petrélius

Det senaste förslaget för Åbolands sjukhus skulle utvidga sjukhuset på tre gamla hus bekostnad.

Förslaget innebär att det gamla barnsjukhuset på sjukhusets tomt och två gamla bostadshus på granntomten måste rivas. Barnsjukhuset är ritat av Erik Bryggman och bostadshusen är byggda år 1831 och 1912. Enligt stadens planläggningsarkitekt Iina Paasikivi är det nödvändigt att riva husen för att verksamheten ska kunna fortsätta på samma plats.

- Åbolands sjukhus är arkitektoniskt och kulturhistoriskt en värdefull byggnadshelhet. Nu har vi sökt efter en lösning som också är funktionell för dagens behov, säger Iina Paasikivi.

Byggnaden är 60 år gammal och sjukhusverksamheten har ändrats mycket under den tiden. Sjukhusets största behov är en ny bäddavdelning i ett plan med enpersonersrum. Det betyder att bäddavdelningen skulle sträcka sig till granntomten.

- Tyvärr har vi inte hittat en lösning för att barnsjukhuset på sjukhusets tomt och de två gamla bostadshusen på granntomten skulle kunna vara kvar, säger Paasikivi.

Förslaget innehåller också service- och seniorboende och parkeringsplatser för sextio bilar.

Förslaget behandlas härnäst i nämnden

Arbetet med detaljplaneförslaget för Åbolands sjukhus har hållit på i tre år. På tisdag kväll presenteras förslaget för Åbo stads miljö- och planläggningsnämnd.

Förslaget kommer troligtvis att bordläggas på tisdagen, eftersom ett motförslag kommer att presenteras på nämndens följande möte den 29 maj. Motförslaget vill bevara de gamla husen. Enligt Paasikivi uppfyller motförslaget inte sjukhusets behov.