Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Historiskt presidentval i Egypten

Uppdaterad 23.05.2012 20:29.
Programmet är inte längre tillgängligt

Egyptierna får för första gången någonsin välja landets president. Tretton kandidater står uppställda i den första valomgången som hålls i dag och i morgon.

Ledande kandidater

Amr Moussa
- Född 1936 i Kairo
- Utrikesminister 1991-2001
- Arabförbundets generalsekreterare 2001-2011
- Jurist till utbildning

Ahmed Shafiq
- Född 1941 i Kairo
- Premiärminister sedan 2011
- Befälhavare för Egyptens flygvapen 1996-2002

Mohammed Mursi
- Född 1951
- Parlamentsledamot sedan 2000
- Leder Muslimska brödraskapets nya politiska parti, Frihets- och rättvisepartiet
- Ingenjör till utbildning

Abdul Moneim Aboul Fotouh
- Född 1951
- Känd för kritik mot Mubarakregimen
- Tidigare medlem i Muslimska brödraskapet
- Generalsekreterare för Arab Medical Union
- Läkare till utbildning

Källa: Wikipedia

Till förhandsfavoriterna hör landets tidigare utrikesminister Amr Moussa och den förre premiärministern Ahmed Shafiq. Andra ledande kandidater är Mohammed Mursi, som leder Muslimska brödraskapet, samt Abdul Moneim Aboul Fotouh, en oberoende islamistisk kandidat.

De fyra personer som allmänt betraktas som toppkandidaterna i valet är alla antingen islamister eller tidigare ministrar från den gamla regimens tid. Sekulära aktivister som stod bakom det uppror som i fjol ledde till att den forna presidenten Hosni Mubarak avsattes har inte lyckats samla sig kring en tillräckligt stark gemensam kandidat.

Enligt det brittiska rundradiobolaget BBC ställs islamister mot sekularister, och revolutionärer mot ministrar från Mubarakeran.

Yle Nyheter TV-nytt inslag: Presidentkandidaten Amr Moussa röstar
Yle Nyheter TV-nytt inslag: Presidentkandidaten Amr Moussa röstar - Spela upp på Arenan

Ett nedbrutet land

Det har gått 15 månader sedan landets tidigare president Hosni Mubarak avsattes under den så kallade arabvåren. Mubarak styrde landet i 30 år.

Militärrådet, som styrt landet sedan Mubaraks fall, har försäkrat att det är väljarna som bestämmer vem som blir landets nästa president. På detta vis försöker rådet undvika våldsamheter efter valet, skriver BBC.

Den nya presidenten tar över ett nedbrutet land. Tiden efter Mubarak har präglats av våldsamma demonstrationer och en dalande ekonomi. Utländska investerare har dragit bort sina pengar och den viktiga turismen har krympt med en tredjedel.

Enligt BBC måste den nya presidenten också förnya polisstyrkorna som ska ta itu med brottsligheten som ökat efter arabvåren.

Jämnt mellan toppkandidaterna

Över 50 miljoner egyptier får rösta i valet och ställningen tros vara mycket jämn bland toppkandidaterna. En tredjedel av väljarna har inte ännu bestämt vem de kommer att rösta på.

Om någon av kandidaterna får över hälften av rösterna blir han president. I annat fall hålls en andra valomgång den 16-17 juni mellan de två som fått flest röster.

(AFP, BBC)