Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vardagsteknik för Skogsmullebarn!

Från 2012
Eva-Lotta Backman-Winquist, ombudsman, Finlands Svenska Idrott
Bild: Eva Persson

Naturvetenskap och teknik är spännande, roligt och inbjuder till utforskandet av vår närmiljö. Barn utforskar sin omgivning med hela kroppen. En strategi när det gäller Mulleverksamheten är att medverka till att barn blir nyfikna och vill undersöka närmiljön. Genom att få barnen att känna lust och glädje i lärandet lyckas vi bibehålla intresset för naturen.

I Skogsmulleskogen ser vi på naturens kretslopp. Vi undersöker maskar, mylla, blommor och bin. Vi experimenterar med olika kemiska processer. Vi blåser sopbubblor, gör snölyckor och beaktar hållbar utveckling.

Vi packade en väska för vara en stund i skogen. I ryggsäcken fanns 8 runda potatisar och några plastlådor, en sax och lite tråd som extra tillbehöver. Väl framme vid vårbäcken började vi experimentera. Några barn gjorde metspön. De knöt fast ett band på en lång pinne de hittat i skogen. I andra ändan av bandet band de fast en kotte. Lyckan kan ibland vara bara av att stå vid bäckkanten och föra kotten av och an i vattnet. Barn experimentar på olika sätt och några barn ville byta kottar för att kotten inte kunde flyta så fort i vattnet. Vi tränar för att se hur olika föremål flyter och hur dessa rör sig i vattnet.

Vid ett ställe där bäcken strömmade kraftigare gjorde vi ett vattenhjul. Vi klippte blad från plastlådorna och stack in dem i potatisarna. Sedan stack vi en lång käpp igenom potatisen och byggde stöd på båda sidor om bäcken för käppen. Hurra, vår potatis snurrade likt ett vattenhjul då plastbitarna rörde vid vattnet som strömmade, då vattnet tog tag i plastbladen och förde dem framåt. Barnen blev så ivriga att alla potatisarna och alla plastbitarna gick åt. Vi hade 7 vattenhjul på olika ställen i bäcken och några blöta stövlar. Barnen kunde konstatera att en del potatishjul snurrade snabbare än andra och samtidigt kunde de dra slutsatser på varför olika hjul snurrar olika snabbt.

Genom att experimentera med olika saker i naturen försöker vi få Skogsmullebarnen att själva bli kreativa och komma på olika lösningar. Vi vuxna har barnasinnet kvar i själen och njuter av att barnen är glada och entusiastiska av att får göra kreativa saker i naturen.

Jag hoppas att alla skulle få möjligheten av att komma ut i naturen och slappna av. Med barn blir tiden aldrig långtråkig.

Eva-Lotta Backman-Winquist
ombudsman, Finlands Svenska Idrott