Svårt för enskilda personer att utnyttja medborgarinitiativet
En namninsamlingstjänst som Justitieministeriet utlovade blir färdig först i december. Privatpersoner har svårt att hinna samla in de 50 000 namn som krävs för att medborgarinitiativet ska gå till riksdagen.
Initiativet trädde i kraft i mars och gör det möjligt för aktiva medborgare att få en lag stiftad. Det som krävs är att man samlar 50 000 underskrifter på sex månader. Riksdagen ska sedan behandla ärendet och om det finns politisk vilja kan en lag stiftas.
Eva Hämeenniemi från Keuru samlar namn för att hemvårdsstödet ska höjas. Men som arbetande trebarnsmamma har Hämeenniemi svårt att hinna med allt. Saldot är cirka tusen namn på tre månader. Återstår alltså 49 000 namn som Hämeenniemi borde få ihop före september.
- Det elektroniska systemet var ett fiasko. Lagen trädde i kraft för tidigt. Allt borde vara färdigt när den tas i bruk, säger Hämeenniemi.
50 000 namnteckningar på lika många A4:or väger ungefär 250 kilo.
Ministeriet beklagar
Enligt projektchef Teemu Ropponen på Justitieministeriet visste riksdagen om att namninsamlingstjänsten inte hinner bli färdig om lagen träder i kraft i mars. Det är bland annat tvister om integritetsskydd som försenar systemet.
- Nu är det så att när 50 000 namn har samlats in och initiativet går till riksdagen, blir namnlistan offentlig. Före det är den konfidentiell.
Ropponen beklagar att personer som ville utnyttja initiativet inte kan göra det.
- Men det är deras eget val om de börjar samla in namn redan nu.
Hanna Bärlund på Animalia samlar underskrifter för ett totalförbud mot pälsnäring. Hon sväljer inte ministeriets förklaring.
- När det blev möjligt att komma med medborgarinitiativ borde ju allt fungera. Det är problematiskt. Man har inte försäkrat sig om allt fungerar som det ska.
Namninsamlingstjänsten blir färdig i december. Där kan man enkelt samla in namn och även skriva under andras medborgarinitiativ. Identifiering sker t.ex. med bankkoderna.
Av Heidi Herrmann