Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teater Tellus om könsroller och växtvärk

Från 2012
Bild på Teater Tellus

Teatergruppen Tellus undersöker hur det är att växa upp, och vad som händer när man kastar om könsrollerna och låter en flicka spela en pojk-roll. Ett experiment som visat sig ge goda resultat, inte bara på teaterscenen utan också i ungdomarnas dagliga liv.

"Pojkar får ta mera plats medan flickor måste trycka in sig i en liten låda. Genom att kasta om könsroller, och låta flickor spela pojkar, ger man ungdomarna en chans att bryta den konventionen." Regissören Marika Salomaa-Kivelä förklarar varför hon vill experimentera med könsrollerna i Teater Tellus uppsättning av Kjell Westös roman "Drakarna över Helsingfors". Och experimentet har varit lyckat, det tycker både publiken och de unga skådespelarna.

Kulturtimmen har träffat regissören, och två av skådespelarna, Ida Korsström och Domi Himonas, som medverkar i pjäsen på Annegården i Helsingfors.

Regissören Marika säger: "Vi har tagit oss stora friheter med denna föreställning som berättar vårt synsätt på växtvärken i tonåren. Detta är helt enkelt vår historia."