Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dödsskytten i Hyvinge erkände för polisen

Från 2012
Uppdaterad 27.05.2012 10:02.
Programmet är inte längre tillgängligt

Den 18-årige man som gripits av polisen som misstänkt för skottdramat i Hyvinge har erkänt dådet, säger polisen. Två personer dödades och sju skadades i skottdramat.

Dödsoffren, en kvinna och en man, gick i samma skola i Hyvinge och är jämnåriga med gärningsmannen. Kvinnan dog på brottsplatsen och mannen dog av sina skador på sjukhus. Också de som skadades är unga vuxna. En av de skadade, en kvinnlig polis, är i kritiskt tillstånd.

Den yngling som dog på sjukhus är elitspelare i bobollslaget Hyvinkään Tahko. Två av hans lagkamrater skadades i beskjutningen. Veckoslutets bobollsmatcher i de tre högsta serierna har inhiberats på grund av tragedin.

Sköt från taket

Enligt polisen i Östra Nyland inträffade skottlossningen strax före klockan två i natt på Uudenmaankatu i centrum av Hyvinge.

Gärningsmannen öppnade eld från taket på restaurangen Zoom och sköt mot restaurangen Amarillo, S-market och Level 5-resturangen.

Det tog polisen kring en minut att ta sig till brottsplatsen. Strax efter att patrullen steg ut ur sin bil skottskadades den ena polisen.
Den misstänkte gärningsmannen lämnade platsen till fots. Han var klädd i kamouflagedräkt.

Polisen började spana efter gärningsmannen och gick under morgonen ut med varningar till Hyvingeborna om att stor fara förelåg och att de skulle undvika att röra sig ute. Strax före klockan åtta grep polisen honom efter tips om en man i kamouflagedräkt som rörde sig nära Hyvinge centrum. Gripandet skedde utan större dramatik.

Omkring 50 poliser deltog i operationen. Centralkriminalpolisen utreder fallet eftersom en polis skadades i skottdramat.

Kriscenter i Hyvinge

Ett kriscenter har upprättats vid sjukhuset i Hyvinge. De som var på plats under skottdramat eller de som blivit skakade av händelserna kan söka hjälp från centret, säger poliskommissarie Satu Koivu vid Östra Nylands polis.

Centret nås också per telefon på 019-415550 ja 019-419551.

Läs också: "Stor oro för de närstående"