Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Min Morgon: Unga män och vapen

Fredrik Almqvist

Fredrik Almqvist, professor emeritus i psykiatri, besökte Min Morgon och diskuterade unga män och vapen med anledning av tragedin i Hyvinge.

- Man kan tänka sig väldigt många orsaker till ett destruktivt beteende. Dels kan det här handla om ett enskilt fall, men man kan också tänka sig att det är en trend i samhället bland barn och ungdomar. I vilket fall som helst har det att göra med väldigt många bakgrunds- eller riskfaktorer som påverkar beteendet, säger Almqvist.

Han säger att det också finns faktorer som skyddar barn och ungdomar från psykiska problem och från att utveckla ett våldsamt beteende.Om en individ utvecklar ett våldsamt beteende kan det bero på att vissa skyddande faktorer har försvunnit från barnets miljö.

Min morgon: Hur mår du?: Inslag: Unga män och vapen
Min morgon: Hur mår du?: Inslag: Unga män och vapen - Spela upp på Arenan

Almqvist tar upp olika riskfaktorer som kan påverka beteendet.

- Det kan vara psykologiska, sociala, somatiska eller neuropsykiatriska faktorer. Bland riskfaktorerna kan nämnas störningar i det tidiga samspelet mellan barn och föräldrar, det vill säga problem med anknytningen. Det kan också handla om medfödda genetiska faktorer, säger han.

Se hela diskussionen med Fredrik Almqvist i videoklippet här invid. Almqvist intervjuades av Eva Kela och Henrik von Pfaler.

(Ur Min Morgon 28.5.2012. Produktion: Cityportal Ab.)