Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kronologi: Julian Assange

Från 2012
Uppdaterad 30.05.2012 16:16.
Julian Assange

Julian Assange är känd som grundare av Wikileaks - en organisation och webbplats med uppgift att publicera hemliga dokument. Wikileaks kom till allmänhetens kännedom på allvar i fjol genom stora avslöjanden om krigen i Afghanistan och Irak.

Assange är hatad av många stater och företag, men också älskad av många medborgare. Han beskriver sig som journalist men dessutom som informationsaktivist och har sagt att det gäller att publicera information och sedan se vad som händer.

Han är misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång efter ett besök i Sverige i augusti 2010.

Den 5 april 2010
Wikileaks publicerar en video som visar en amerikansk helikopterattack i Bagdad där tolv personer dödas, inklusive två anställda vid nyhetsbyrån Reuters.

Den 25 juli 2010
Mer känslig information publiceras. Mer än 91 000 dokument - de flesta hemliga rapporter skrivna av USA:s armé och myndigheter om kriget i Afghanistan.

Den 11 augusti 2010
Julian Assange anländer till Sverige på inbjudan av en kvinnlig medlem i föreningen Sveriges kristna socialdemokrater - även kallad Broderskapsrörelsen. Han får sova över i kvinnans lägenhet medan hon är bortrest en tid.

Den 14 augusti 2010
Både Assange och kvinnan deltar i ett seminarium om krig och medier, arrangerat av Broderskapsrörelsen. Assange är talare på seminariet och presenterar här Wikileaks senaste offentliggörande. Enligt uppgift har kvinnan och Assange sex samma kväll.

Den 17 augusti 2010

Julian Assange sägs ha haft samlag med en annan kvinna som var med på konferensen. De två kvinnorna talar kort efter det här med varandra om deras oro kring sexupplevelserna med Assange.

Den 22 oktober 2010
Wikileaks ger ut 400 000 hemliga telegram från USA:s ambassader runtom i världen - den största militära läckan i USA:s historia.

Den 18 november 2010
En svensk domstol beslutar att Assange ska häktas på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång i samband med sitt besök i Sverige i augusti. Exakt vad som har hänt är inte säkerställt men enligt uppgifter i svenska medier torde brottet handla om att han bland annat har haft samlag med den ena kvinnan medan hon sov. Han ska också ha brutit en överenskommelse om att använda kondom vid samlag.

Den 28 november 2010
Wikileaks publicerar mer än 250,000 amerikanska diplomattelegram som innehåller bland annat burdusa/rättframma kommentarer av flera världsledare.

Den 30 november 2010
Assanges advokat överklagar häktningsordern mot Assange till Högsta domstolen i Sverige. Två dagar senare klarnar det att domstolen inte tar saken till behandling.

Den 7 december 2010

Assange arresteras av brittisk polis enligt en europeisk häktningsorder utfärdad av Sverige. Han hålls fängslad efter att en brittisk domare nekat honom borgen.

Den 14 december 2010
Assanges borgensansökan blir beviljad och kostar honom 200 000 pund, eller drygt 230 000 euro. Högsta domstolen i England bekräftar beslutet ett par dagar senare. Assange tvingas ändå stanna i husarrest i ett hus i nordöstra London.

Den 24 februari 2011
En domare i Storbritannien godkänner den europeiska häktningsordern. Assange ska utlämnas till Sverige för att ställas inför rätta för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång.

Den 3 mars 2011
Assange låter meddela via sin försvarsadvokat att han kommer att överklaga utlämningsbeslutet.

Den 2 november 2011

En domare vid motsvarigheten till hovrätten i London avslår Assanges överklagan. Hans advokater meddelar att de tänker överklaga beslutet om utlämning till högsta rättsinstans.

Den 5 december 2011
Domare i High Court, Storbritanniens motsvarighet till hovrätten, gav Assange rätten att överklaga domen om utlämning till Sverige.

Den 2 februari 2012
Assange hörs av högsta domstolen.

Den 30 maj 2012
Högsta domstolen i Storbritanninen beslutar att den europeiska häktningsordern är laglig och att Assange kan utlämnas till Sverige.

(Reuters, BBC, The Guardian, Yle)