Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tjöckföretagare protesterar mot färre utfarter

Från 2012
Uppdaterad 31.05.2012 10:33.
Leif Lundell i korsningen mellan riksvägen och Mellangärdsvägen, där de flesta av byns industrier finns.
Bildtext Riksväg 8 i Tjöck.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Företagarna i Tjöck i Kristinestad motsätter sig förslaget till delgeneralplan för byn. Det är främst infarterna från riksväg åtta som, än en gång, är dåligt planerade.

Det anser bland andra Leif Lundell som har företag i närheten av den korsning som är sämst planerad. Där finns också branddepån.

- Om det brinner i norra Tjöck, till exempel i Krikomas fabrik, kan inte brandkåren svänga ut på riksvägen och ta sig dit på några minuter, utan de måste åka via Påskmark och göra en omväg på cirka 20 minuter, säger Lundell.

I värsta fall får de åka via Bötom bara för att sig till andra sidan riksvägen. En omväg på cirka 40 minuter kan vara ödesdiger om det är ett utryckningsfordon det handlar om.

Byn isoleras

Såväl räddningsverket som företagarna i Tjöck har lämnat in ett genmäle mot delgeneralplanen. Genom att isolera byn, och speciellt industriområdet från riksvägen, som de med sin tunga trafik är beroende av, minskar överlevnadsmöjligheterna för industrin i Tjöck.

Delgeneralplanen strävar till att minska på antalet korsningar vid riksväg åtta i Tjöck med hjälp av underfarter.

Det som Tjöckföretagarna och räddningsväsendet vill är att riksväg åtta ska breddas vid korsningen där de flesta industrier och branddepån finns och i stället för underfart ska den nuvarande korsningen bibehållas.

Andra gången planen underkänns

Det är redan andra gången Tjöckföretagarna underkänner utkast till delgeneralplan i Tjöck. Första gången var 2009. Den reviderade planen innehåller i princip samma missar som förra gången.

Planeraren Pöyry ska beredas tillfälle att bemöta klagomålen, därefter ska staden Kristinestad ge utlåtande.

Enligt tekniska chefen Joakim Ingves bör Tjöckbornas åsikter beaktas.