Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa sjukvårdsdistrikt läggs ner

Från 2012
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Vasa centralsjukhus.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Alla sjukvårdsdistrikt ska slopas. Det bestämde regeringspartierna på torsdagen.

Regeringen vill att vården ska skötas i två steg, det vill säga att kommunerna sköter basvården och att de stora miljondistrikten med universitetssjukhusen i spetsen sköter specialvården.

För Österbottens del betyder det att Vasa sjukvårdsdistrikt försvinner.

Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt
Bildtext Göran Honga.
Bild: Yle/ Roy Fogde

Vad det exakt innebär för Malmska och Vasa centralsjukhus del kan man inte säga idag, säger sjukvårdsdistriktets direktör Göran Honga.

- Det som kallas basservice kommer säkert att finnas kvar i Jakobstad, men antalet specialiteter kan man inte förutspå i det här skedet.

- När det gäller Vasa är min uppfattning att alla de stora folksjukdomarna som vi normalt hanterar fortsättningsvis kommer att behandlas här. De utgör över 99 procent av patientfallen. Det är främst de ytterst avancerade specialiteterna som kan komma att centraliseras, till Åbo eller Tammerfors.

För Vasa centralsjukhus kan reformen också innebära att förvaltningen blir tudelad.
- Till exempel kunde en del vara ett universitetssjukhus och en del ett mera avancerat kommunstyrt hvc med inbyggd specialsjukvård.

"Byte av distrikt rätt beslut"

Att Vasa sjukvårdsdistrikt valde att ansöka om ett byte av miljondistrikt, från Tammerfors till Åbo, berodde delvis på farhågor om ett sådant här scenario.

Genom ett avtal med Åbo ville man säkerställa att Vasa centralsjukhus får bibehålla sina specialiteter och statusen som fullgott joursjukhus. Service på två språk var den andra orsaken.

- Med facit i hand, utgående från det beslut som tagits idag, var det helt rätt val, säger Honga.

Det är statsrådet som besluter om Vasa sjukvårdsdistrikt får byta miljondistrikt. Enligt de senaste uppgifterna kan ett besked eventuellt komma i midsommarveckan.