Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Skulptural design i Ekenäs

Från 2012
Uppdaterad 01.06.2012 11:17.

En av formgivarna är Stina Lindholm, som är hemma från Ekenäs och som bor och jobbar på Gotland. Hon gör bruksföremål i betong, ett material som enligt henne är både vackert och utmanande.

- Betong som material har ett dåligt rykte och uppskattas inte på samma sätt som till exempel föremål av glas. Därför måste man jobba mycket mera med formen så att betongföremålen får ett värde, säger hon.

Stina Lindholm gör bland annat trädgårdsmöbler och prydnadsföremål. I Sverige har hon lyckats bli väldigt etablerad och både kändisar och kungligheter har köpt möblemang designade av henne.

Gemensamma drag

På utställningen i Ekenäs tycker hon sig se likheter mellan de olika formgivarna.

- Där finns något slags skulptural formkänsla som är gemensam för oss alla och som kanske beror på att vi alla är hemma från Finland, tror hon.

Starka plagg

Med på utställningen finns också kläddesignern Camilla Norrback. Hon är hemma från Jakobstad, men har sedan länge bott och arbetat i Stockholm, där hon också har lyckats slå igenom inom sin bransch. Hon vill göra plagg som signalerar styrka och det är något som hon tror att beror på att hon är hemma från Finland.