Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Haatainen och Wirkkala tävlar i Karis på torsdag

Från 2012
Uppdaterad 05.06.2012 13:13.
Albin Söderström (fr.v.), Tomas Söderlund och Glenn Lignell.
Bildtext Karis Telefons Albin Söderström, kulstötaren Tomas Söderlund och IF Raseborgs Glenn Lignell.

På torsdag öppnas friidrottssäsongen i Västnyland. Då ordnas nämligen tävlingar som går under namnet Karis Telefon games. Bland andra spjutkastarna Harri Haatainen och Teemu Wirkkala har bekräftat sitt deltagande i tävlingen.

Lokal arrangör är IF Raseborg. Tävlingarna har av det nationella friidrottsförbundet fått status som Stjärntävlingar (Tähtikisat), vilket är den näst högsta tävlingsserien i landet efter Elittävlingarna (Eliittikisat).

Glenn Lignell från arrangörsföreningen säger att det inte har varit någon lätt uppgift att samla nationella toppidrottare till tävlingarna.
- Dels är den här sommaren exceptionell, med både EM i Helsingfors och OS i London, dels ordnas det överhuvudtaget många tävlingar nu i början av juni. Många idrottare väntar till sista stund innan de bekräftar sitt deltagande, säger Lignell.

IF Raseborg deltar med bred trupp
Av de lokala friidrottarna kommer de flesta att finnas på plats i tävlingarna i Karis.
- Till exempel kulstötaren Tomas Söderlund, spjutkastarna Teo Takala och Oliver Helander, sprinterlöparna Jonna Berghem och Frida Sevon, höjdhopparen Linda Sandblom, räknar Lignell upp och konstaterar att herrarnas kulstötning ur det lokala perspektivet kanske är den mest intressanta tävlingen.

- Vår Tomas Söderlund drabbar igen samman med Henri Pakisjärvi.
På tisdagen inhiberade dessvärre danske Nick Petersen sitt deltagande i herrarnas kulstötning. Han har meddelat ryggproblem som orsak till att han inte deltar.

Haatainen och Wirkkala klara
På fredagseftermiddagen bekräftade spjutkastaren Harri Haatainen att han kommer att delta i tävlingen. Haatainen representerade Finland bland annat i de Europeiska mästerskapstävlingarna i Barcelona år 2010. Han har ett personligt rekord på 86,63.
På kvällskvisten på lördagen blev det klart att Teemu Wirkkala också tävlar i Karis. Hans rekord är 87,23. I OS i Peking 2008 kom han femma och i VM-tävlingarna 2009 i Belin var han nionde. I EM i Barcelona var hans slutplacering femte. På måndag förra veckan kastade Teemu Wirkkala sitt årsbästa 80,77 i tävlingar i Rehlingen, Tyskland.
Mika Aalto har också bekräfta att han deltar i spjuttävlingen. Han har ett personligt rekord på 78,94. Redan tidgare har Lassi Eteläaho meddelat att han kastar i Karis. Nu ahr alltså arrangörerna fått fyra potentiella 80 meterskastare till tävlingen.

Också andra av landets friidrottstoppar är på väg till tävlingen i Karis. Arrangörerna inväntar anmälningar ännu i början av veckan, eftersom det ordnas Stjärntävlingar i Esbo och Elittävlingar i Tammerfors ännu på söndagen.

Stor funktionärstrupp
För IF Raseborgs Tomas Söderlund är tävlingen viktig.

- Det känns som att jag är i mitt livs form och har faktiskt nitton meter i sikte, säger Söderlund.
Huvudsponsorn Karis Telefons Albin Söderström säger att IF Raseborg är en viktig samarbetspartner för företaget.
- Vi drar nog nytta av varandra och visst är vi tacksamma för den synlighet vi får tack vare tävlingarna. Jag hoppas att vi också nästa år får vara med och delta i arrangemangen.
Hur många deltagare tävlingarna sist och slutligen kommer att ha klarnar först på själva tävlingsdagen. Funktionärernas antal uppgår till 80-90 personer.