Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ålänningar blev inkallade till armén

Uppdaterad 04.06.2012 18:16.
Ålands flagga.

Två åländska män som studerar eller har studerat i Helsingfors har fått inkallelseorder till militären. Det skriver Ålandstidningen i dag.

Enligt tidningen anses männen ha mist sin hembygdsrätt.

Landskapets chefsjurist Sören Silverström säger till Yle Nyheter att den ena mannen har mist sin hembygdsrätt år 2009 och den andra i slutet av år 2011. Männen tog kontakt med landskapsregeringen efter att ha fått inkallelseordern.

Sören Silverström förhandlar nu med försvarsmakten om hur lagen ska tolkas i det här fallet. Åtminstone en av männen är på väg att flytta tillbaka till Åland och det innebär att han får sin hembygdsrätt tillbaka. Man ska alltså utreda om det innebär att han slipper utföra värnplikten.

Enligt den åländska självstyrelselagen behöver ålänningar inte utföra värnplikten i Finlands armé.

Ålänningar kan ändå enligt landskapslagen mista sin hembygdsrätt om de bor utanför Åland permanent i fem år.

"Helt galet"

En av de personer som kallats till uppbåd är Stefan Gustafsson. Beskedet om att han hade förlorat hembygdsrätten kom från försvarsministeriet.

- På ett sätt är det ju helt galet. Om du bor på Åland och vill föra kunskap hem krävs det ju att du flyttar någonstans och studera. Går du då en magistersutbildning, vill bli läkare eller något liknande så då tar det ju mera än fem år, säger han.

- De får nog tillbaka sin hembygdsrätt, genast när de flyttar tillbaka till Åland. Nu har det ändå uppstått en situation där de i dagsläget kanske måste utföra värnplikten, säger Sören Silverström.