Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fyra män dömdes till tolv års fängelse för terrorbrott i Danmark

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 11:12.
Jyllands-Postens redaktion

Fyra svenskar har konstaterats skyldiga till terrorbrott, för planer på en attack mot tidningen Jyllandsposten i Danmark. Alla fyra dömdes till tolv års fängelse. Domaren förklarade männen skyldiga till terrorism och försök till terrorism. Förutom fängelsestraffet dömdes de fyra till utvisning från Danmark.

Det handlar om fyra unga män med muslimsk invandrarbakgrund - två från Tunisien och en från Libanon. De är bosatta i Stockholm, och åkte till Danmark i december 2010. De planerade ett attentat och var väl förberedda med flera vapen, ammunition och annan utrustning som anses ha pekat på att de ämnade tillfångata och döda många människor.
.
Männen hade också 10 000 dollar med sig vilket enligt åklagaren tydde på att de planerade att fly från landet efter dådet.

Målet för terrordådet var Jyllandspostens och Politikens tidningshus invid rådhusplatsen i Köpenhamn. Avsikten var att hämnas för att Jyllandsposten flera gånger hade publicerat så kallade Muhammedkarikatyrer som väckte stor upprördhet i den arabiska världen. En av bilderna visade profeten Muhammed med en bomb i turbanen. Jyllandsposten är den tidning som aktivast har gått ut med publicering av bilderna med hänvisning till yttrandefriheten. Tidningen - liksom tecknaren - har också tidigare haft terrordåd hotande nära, men det här var ett av de värsta terrorförsöken i dansk historia, anser både åklagaren och terrorexperter.

Åklagaren krävde lagens strängaste straff - 16 års fängelse för den huvudmisstänkte men det blev 12 år för alla fyra, också för den person som stannade i Sverige och inte var med när attentatet skulle förverkligas.

De fyra åtalade har själva förnekat brott, men en av de åtalade har erkänt han ägde de vapen man hittade. Bevisningen anses tung, och bygger på hemlig avlyssning av telefonsamtal och avlyssning av samtal i rum där männen befunnit sig. Den svenska säkerehtspolisen Säpo följde också efter männen när de tog en bil till Köpenhamn - och polisen slog till strax före det planerade attentatet den 29 december 2010. Åklagarens version omfattades av rätten i Glostrup.

Rättegången har väckt stor uppmärksamhet både i Danmark och i Sverige eftersom flera av de nu dömda är svenska medborgare.

(Bengt Östling, Stockholm)