Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tehy: Svårt att hitta vårdpersonal

Från 2012
Uppdaterad 04.06.2012 23:02.
Yle Nyheter TV-nytt inslag: Nedbantad sjukvård - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det blir allt svårare att få tag på behörig vårdpersonal, konstaterar vårdfacket Tehy. Facket har frågat sina huvudförtroendemän runtom i landet om hur personalläget ser ut inför sommaren. Svaren visar att bristen på utbildad vårdpersonal håller på att bli värre.

På många håll gör bristen på vikarier att man måste skära ned verksamheten under sommaren. Speciellt i Åbo och Tammerfors måste man minska servicen mer än tidigare den här sommaren .

Enligt Tehy måste de olika sjukhusen och hälsocentralerna konkurrera allt mer om kompetenta arbetstagare. Inom specialsjukvården är det speciellt brist på sjukvårdare och barnmorskor. Inom bashälsovården är det brist på både sjukvårdare och närvårdare.

- Bristen på vårdpersonal är till och med vanligare än bristen på läkare, säger Tehys arbetskraftspolitiska ombudsman Nina Hahtela.

Personalbristen gäller inte enbart sommaren utan har enligt vårdfacket märkts redan under hela början av året.

Arbetsplatsen mindre attraktiv

Enligt Hahtela visar Tehys undersökning att organisationsförändringar har gjort att det också nu finns färre arbetsledare bland vårdpersonalen än tidigare. Hautala oroar sig för hur det här inverkar på rekryteringen av ny personal.

- Arbetsledarna har stor betydelse för vårdpersonalen. Förutom att de allokerar de dagliga resurserna så inverkar deras arbete på hur attraktiv arbetsplatsen är, säger Hautala.

- I framtiden kan vi får stora svårigheter då många försvinner från vårdyrket när de når pensionsåldern. Dessutom har ungefär 30 000 sjukskötare och närvårdare lämnat sina tjänster och bytt arbetsuppgifter. Om dåliga organisationsförändringar dessutom gör att arbetsplatsens dragningskraft minskar, så hotas servicenivån, säger Hautala.