Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rysk general varnar Finland för Nato

Från 2012
Uppdaterad 05.06.2012 21:10.
Bild: Lehtikuva

Den ryska försvarsmaktens generalstabschef, general Nikolaj Makarov, varnar Finland för att söka ett närmare samarbete med Atlantpakten Nato.

I ett tal vid Försvarskursföreningens seminarium vid Helsingfors Universitet i dag sade Makarov att Finland i stället borde intensifiera sitt samarbete med Ryssland.

Det militära samarbetet mellan Ryssland och Nato framskrider väl och ät till nytta för bägge parter. Samarbetet mellan Finland och Nato är däremot ett hot mot Rysslands säkerhet, sade Makarov.

Han anklagade Finland för att stöda Georgiens strävanden vad gäller Sydossetien och Abchazien. Makarov ifrågasatte också Finlands rätt att ordna militärmanövrar på sitt eget territorium. Mot vem är de egentligen riktade, undrade han.

Wallin: Finland fattar självständiga beslut

Försvarsminister Stefan Wallin (Sfp) säger i en kommentar till general Makarovs uttalanden att Finland fattar sina beslut i fråga om Nato självständigt. Wallin kom med sitt uttalande i ett textmeddelande till Yles finska nyheter.

Wallin säger att Finland gör sina bedömningar i fråga om Nato utgående från nationella säkerhets- och försvarspolitiska intressen, i enlighet med regeringsprogrammet.

Finland är ett fritt land och här får vi öppet framföra våra åsikter, påpekade Wallin.

Diskussion om artikeln